Oj długo chodziła ze mną piaskowa babka i chyba lepszej okazji nie będzie niż zrobienie jej na Wielkanocny stół, prawda? 🙂

I muszę przyznać, że nigdy nie łączyłam cytryny z czekoladą, aż do teraz. 🙂 Babka wyszła naprawdę super! 🙂

Bezglutenowa babka piaskowa cytrynowo czekoladowa

Skład

  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g mąki bezglutenowej ( 60 g mąki ziemniaczanej, 40 g mąki ryżowej),
  • 140 g masła,
  • 4 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • starta skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • sok z połowy cytryny + ok. 5 łyżeczek cukru pudru do zrobienia lukru

Przygotowanie

  • formę smarujemy masłem i sypiemy mąką – ja użyłam mąki kukurydzianej, ale możesz użyć każdej innej; oraz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem,
  • masło roztapiamy, ostudzamy, dodajemy cukier, żółtka jajka i miksujemy,
  • do masy dodajemy przesianą mąkę bezglutenową, zmielone migdały, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny i ponownie miksujemy,
  • w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy powoli mieszając,
  • 2/3 masy wlewamy do formy, a do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie delikatnie mieszamy, następnie wlewamy do formy,
  • babkę pieczemy przez 40 minut, ostudzamy, polewamy ją cytrynowym lukrem i dzielimy się z najbliższymi. 🙂

Jeżeli macie ochotę na bardziej czekoladową babkę, polecam zamiast lukru roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią ciacho. 🙂

Szukasz Wielkanocnych inspiracji? Zapraszam TUTAJ

Dajcie koniecznie znać jak Wam idą Wielkanocne wypieki. 🙂

Bezglutenowa babka piaskowa cytrynowo czekoladowa

 

Napisz komentarz