Oj długo chodziła ze mną piaskowa babka i chyba lepszej okazji nie będzie niż zrobienie jej na Wielkanocny stół, prawda? 🙂
I muszę przyznać, że nigdy nie łączyłam cytryny z czekoladą, aż do teraz. 🙂 Babka wyszła naprawdę super! 🙂
Skład
- 100 g zmielonych migdałów,
- 100 g mąki bezglutenowej ( 60 g mąki ziemniaczanej, 40 g mąki ryżowej),
- 140 g masła,
- 4 jajka,
- 60 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- starta skórka z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka kakao,
- sok z połowy cytryny + ok. 5 łyżeczek cukru pudru do zrobienia lukru
Przygotowanie
- formę smarujemy masłem i sypiemy mąką – ja użyłam mąki kukurydzianej, ale możesz użyć każdej innej; oraz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem,
- masło roztapiamy, ostudzamy, dodajemy cukier, żółtka jajka i miksujemy,
- do masy dodajemy przesianą mąkę bezglutenową, zmielone migdały, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny i ponownie miksujemy,
- w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy powoli mieszając,
- 2/3 masy wlewamy do formy, a do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie delikatnie mieszamy, następnie wlewamy do formy,
- babkę pieczemy przez 40 minut, ostudzamy, polewamy ją cytrynowym lukrem i dzielimy się z najbliższymi. 🙂
Jeżeli macie ochotę na bardziej czekoladową babkę, polecam zamiast lukru roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią ciacho. 🙂
Szukasz Wielkanocnych inspiracji? Zapraszam TUTAJ.
Dajcie koniecznie znać jak Wam idą Wielkanocne wypieki. 🙂