Szukałam czegoś nowego, słodkiego na świąteczny stół i wyszły mi marchewkowe muffinki z orzechową nutą. 🙂
Nie sądziłam, że kombinacje deserowe z marchewką to będzie strzał w dziesiątkę! Wyszły naprawdę pyszne. 🙂
I jeszcze to moje ulubione połączenie.. smacznie i szybko. 🙂
Składniki
- 200 g mąki bezglutenowej (ja zrobiłam mix ryżowa, jaglana, kukurydziana i ziemniaczana),
- 2 duże marchewki,
- 50 g orzechów posiekanych na małe kawałki – ja dałam nerkowce i migdały,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 100 g cukru,
- 130 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Z powyższych składników wyjdzie 12 muffinek. 🙂
Przygotowanie
- przygotowujemy foremkę do muffinek i papilotki,
- marchewki myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach,
- sypkie składki wraz z zmielonymi migdałami mieszamy,
- w drugim pojemniku mieszamy rozpuszczone masło wraz z żółtkami (białka oddzielamy) i ekstraktem wanilii, a następnie wlewamy do sypkich składników i całość dokładnie mieszamy,
- dorzucamy startą marchewkę oraz posiekane orzechy i ponownie mieszamy,
- podgrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem i w tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę,
- ubite białka dorzucamy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy,
- uzupełniamy papilotki ciastem i wrzucamy do piekarnika na 30 minut, po tym czasie wyjmujemy babeczki, studzimy chwilę i dzielimy się z najbliższymi. 🙂
Miałam w planach zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego na marchewkowe muffinki, ale jak spróbowałam je po ostudzeniu stwierdziłam, że zostawiam je w takim stanie jak się upiekły! 🙂
Jak inaczej można ozdobić muffinki? Lukier z cukru pudru zawsze się sprawdza. 😉
Smacznego Kochani! Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały. 😉
Szukasz innych kuchennych inspiracji? Zapraszam TUTAJ.