Szukałam czegoś nowego, słodkiego na świąteczny stół i wyszły mi marchewkowe muffinki z orzechową nutą. 🙂 

Nie sądziłam, że kombinacje deserowe z marchewką to będzie strzał w dziesiątkę! Wyszły naprawdę pyszne. 🙂

I jeszcze to moje ulubione połączenie.. smacznie i szybko. 🙂

Składniki

  • 200 g mąki bezglutenowej (ja zrobiłam mix ryżowa, jaglana, kukurydziana i ziemniaczana),
  • 2 duże marchewki,
  • 50 g orzechów posiekanych na małe kawałki – ja dałam nerkowce i migdały,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 100 g cukru,
  • 130 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Z powyższych składników wyjdzie 12 muffinek. 🙂

Przygotowanie

  • przygotowujemy foremkę do muffinek i papilotki,
  • marchewki myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach,
  • sypkie składki wraz z zmielonymi migdałami mieszamy,
  • w drugim pojemniku mieszamy rozpuszczone masło wraz z żółtkami (białka oddzielamy) i ekstraktem wanilii, a następnie wlewamy do sypkich składników i całość dokładnie mieszamy,
  • dorzucamy startą marchewkę oraz posiekane orzechy i ponownie mieszamy,
  • podgrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem i w tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę,
  • ubite  białka dorzucamy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy,
  • uzupełniamy papilotki ciastem i wrzucamy do piekarnika na 30 minut, po tym czasie wyjmujemy babeczki, studzimy chwilę i dzielimy się z najbliższymi. 🙂

Miałam w planach zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego na marchewkowe muffinki, ale jak spróbowałam je po ostudzeniu stwierdziłam, że zostawiam je w takim stanie jak się upiekły! 🙂

Jak inaczej można ozdobić muffinki? Lukier z cukru pudru zawsze się sprawdza. 😉

Smacznego Kochani! Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały. 😉

Szukasz innych kuchennych inspiracji? Zapraszam TUTAJ.

Świąteczne bezglutenowe marchewkowe muffinki

Świąteczne bezglutenowe marchewkowe muffinki

Świąteczne bezglutenowe marchewkowe muffinki

Napisz komentarz