Uwielbiam zupy różnego rodzaju, ale od czasu do czasu nabieram ochotę na delikatną zupę krem i trzeba przyznać cukinii, że idealnie się do tego wkomponowuje. 🙂

Składniki:

  • 700 g cukinii ze skórką,
  • 600 ml bulionu warzywnego/drobiowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 40 g serka śmietankowego,
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • ugotować bulion warzywny/drobiowy,
  • cebulę – wcześniej pokrojoną na kostkę oraz czosnek – przeciśnięty przez praskę poddusić na oliwie z oliwek w garnku przez chwilę,
  • dorzucić pokrojoną w kostkę cukinie i podsmażyć całość przez kilka minut mieszając co jakiś czas,
  • zalać całość bulionem i gotować przez 30 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu,
  • dorzucić serek śmietankowy, doprawić, wymieszać i całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego Kochani!

Zupa krem z cukinii

Masz ochotę na inne smaki? Zapraszam Ciebie TUTAJ – jestem pewna, że znajdziesz coś dla siebie. 🙂

omentarze

  1. Aleksandra Załęska Odpowiedz

    Uwielbiam zupy krem 🙂 Jesienią i zima świetnie rozgrzewają 🙂

  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, uwielbiam zupy kremy, a z cukinii jeszcze nie jadłam 🙂

  3. Bardzo lubię zupy i właśnie zupy -kremy.
    Przepis do wykorzystania,bo jeszcze mnóstwo cukinii w sklepach.
    Lubię pikantne zupy, więc pieprzu bym nie żałowała.
    Pozdrawiam-)

Napisz komentarz