Jak zawsze zachęcam Was do sezonowych owoców, warzyw, a tym razem zachęcam Was do sezonowych grzybów. 🙂
Kurki to moje ulubione grzyby i tym razem zapraszam Was na grzybową zupę z kurek, macie ochotę? 🙂
Składniki
- 400 g kurek,
- 300 g ziemniaków,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 marchewki,
- garstka kopru,
- garstka pietruszki,
- 150 g gęstej śmietany kwaśnej 18%,
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy.
Przygotowanie
- czyścimy kurki z piachu – jak nie masz sprawdzonego sposobu to zapraszam do wpisu jak oczyścić kurki – sprawdzony sposób,
- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozdrobiony czosnek, czyste kurki i podsmażamy całość przez około 10 minut mieszając co jakiś czas,
- następnie dodajemy ziemniaki pokrojone na małą kostkę, marchew startą na dużych oczkach albo pokrojoną na małą kostkę, całość podsmażamy z 5 minut, wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu,
- po 15 minutach dodajemy szczyptę kurkumy, ewentualnie sól i pieprz do smaku, przykrywamy garnek i dalej gotujemy z 15 – 20 minut do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie,
- na koniec dodajemy garstkę posiekanego kopru oraz pietruszki wraz z zahartowaną śmietaną, mieszamy całość i zupę zdejmujemy z ognia.
Zupa kurkowa to moja ulubiona sezonowa zupa. 🙂 Smakowała Wam? 🙂