Wielkanoc daje nam poczucie zbliżającej się wiosny, w domach zaczyna pojawia się zieleń, kwiaty, dlatego od wielu lat, rzeżucha jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. 🙂 

Pamiętajcie, że nasiona rzeżuchy potrzebują 5 dni na wykiełkowanie, a następnie na wyrośnięcie – informacja dla osób, które na ostatnią chwilę zakupią rzeżuchę przez Wielkanocą. 😉

Uprawa rzeżuchy:

  • kupujemy nasiona rzeżuchy, a do tego przygotowujemy watę oraz pojemnik (najlepiej płaski),
  • dno pojemnika wypełniamy watą, zwilżamy je wodą, tak, aby było lekko wilgotne,
  • nasiona rzeżuchy rozsypujemy na lekko wilgotną watę – wysiewamy je równomiernie, ale jednocześnie trzeba pamiętać, iż nasiona nie mogą na siebie nachodzić – nasiona znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować.
  • pojemnik z rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu,
  • nasiona zwilżamy codziennie wodą, najlepiej spryskiwaczem – najlepiej wieczorem,
  • gdy kiełki urosną do 5 cm można je ściąć i jeść – do kanapek, do twarogu itp. 🙂 Ścięte kiełki można trzymać w lodówce i zdatne są do jedzenia przez jedną dobę od ścięcia.

Rzeżuchę głównie widzimy na Wielkanocnym stole, a ma tyle właściwości, ze powinna w naszym domu być przez cały rok. 🙂 A jego zalety to m.in. witamina A, B, C, potas, magnez, wapno, żelazo, cynk, wzmacnia paznokcie, pobudza trawienie.

Ja już po uprawie rzeżuchy, a Ty? 🙂

Write A Comment