Najbardziej popularny Mazurek Wielkanocny to zdecydowanie z kajmakiem. 🙂 Zapraszam Was do zapoznania się z najprostszym przepisem – wykonanie szybkie i przyjemne. 🙂

Przygotujcie na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 80 g cukru (ja użyłam drobnego),
  • 1 jajko.

Dodatki:

  • ok. 100 g powideł śliwkowych, albo dżemu,
  • 1/2 puszki masy kajmakowej,
  • płatki migdałów albo całe migdały, żurawina.

No zabieramy się do działania:

  1. Mąkę, masło, cukier i jajko zagniatamy do jednolitej konsystencji.  Całość owijamy w folię spożywczą i wrzucamy do lodówki na min. godzinę – ja zostawiłam na noc.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na wybrany przez Ciebie rozmiar i kształt – możesz ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Brzegi naszego ciasta zawijamy, a środek nakłuwamy widelcem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
  4. Powidła śliwkowe, albo dżem rozsmarowujemy na mazurku.
  5. Nasze ciasto wrzucamy do piekarnika na około 20-25 minut – do zarumienia.
  6. Po ostygnięciu, nakładamy masę kajmakową i dekorujemy migdałami, żurawiną i gotowe. 🙂

Schowajcie mazurka na noc do lodówki – będzie jeszcze lepszy i smaczniejszy. 🙂

Idealny Mazurek na Wielkanocny stół. 🙂

Smacznego Kochani! 🙂

mazurek z kajmakiem gonić marzenia

mazurek z kajmakiem gonić marzenia

Napisz komentarz