Najbardziej popularny Mazurek Wielkanocny to zdecydowanie z kajmakiem. 🙂 Zapraszam Was do zapoznania się z najprostszym przepisem – wykonanie szybkie i przyjemne. 🙂
Przygotujcie na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 80 g cukru (ja użyłam drobnego),
- 1 jajko.
Dodatki:
- ok. 100 g powideł śliwkowych, albo dżemu,
- 1/2 puszki masy kajmakowej,
- płatki migdałów albo całe migdały, żurawina.
No zabieramy się do działania:
- Mąkę, masło, cukier i jajko zagniatamy do jednolitej konsystencji. Całość owijamy w folię spożywczą i wrzucamy do lodówki na min. godzinę – ja zostawiłam na noc.
- Ciasto rozwałkowujemy na wybrany przez Ciebie rozmiar i kształt – możesz ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Brzegi naszego ciasta zawijamy, a środek nakłuwamy widelcem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
- Powidła śliwkowe, albo dżem rozsmarowujemy na mazurku.
- Nasze ciasto wrzucamy do piekarnika na około 20-25 minut – do zarumienia.
- Po ostygnięciu, nakładamy masę kajmakową i dekorujemy migdałami, żurawiną i gotowe. 🙂
Schowajcie mazurka na noc do lodówki – będzie jeszcze lepszy i smaczniejszy. 🙂
Idealny Mazurek na Wielkanocny stół. 🙂
Smacznego Kochani! 🙂