Nie wiem jak Wam, ale Muffinki zawsze kojarzyły mi się z wiosną, a ja uwielbiam wiosnę.. 😉 i uwielbiam Muffinki. 😉 Zapraszam na wspólne wypieki! 🙂 Tym razem przygotowałam dla Was Muffinki z czekoladą. 🙂
Potrzebne składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g cukru – ja użyłam drobnego,
- 150 g masła,
- 300 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- czekolada: ja użyłam gorzką, mleczną i białą. 🙂
Najpierw w misce ucieramy masło z cukrem, aby powstała puszysta masa. Do tego wrzucamy, oczywiście cały czas miksując jajka, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, że czym więcej czekolada ma kakaa w sobie tym mniej się rozpuści pod wpływem ciepła, dlatego nie szalej z ilością czekolady białej i mlecznej do muffinek. 😉
Nasze ciasto wymieszaj z małymi kawałkami czekolady, a następnie nałóż je do papilotków na 3/4 jej wysokości. 🙂
Po nagrzaniu piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem wrzuć blachę z naszymi muffinkami i piec je około 20 minut.
Jeżeli chcesz zrobić wersję Wielkanocną, poczekaj, aż muffinki ostygną i zrób dekorację! 🙂
Ubij bitą śmietanę ze śmietanki 36 % (mocno schłodzonej!), następnie dosyp cukier puder i jeszcze chwile miksuj na małych obrotach.
Na bitą śmietanę, nałóż cukierkowe, albo czekoladowe jajeczka.
I gotowe! 🙂
Chyba nie było, aż tak trudno co? 🙂
Pochwalcie się Waszymi Wielkanocnymi Muffinkami! 🙂