To najlepszy czas na domowe przetwory – ogórki kiszone to moje ulubione wyroby. 😉

Składniki

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek,
  • koper z łodygami,
  • świeży chrzan,
  • sól – najlepiej kamienna (zrobiłam kiedyś himalajską – wyszły ok 😉 ),
  • opcjonalnie liście wiśni lub czarnej porzeczki

Proporcję na 1 litrowy słoik: 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązka kopru, opcjonalnie 1-2 liść wiśni lub czarnej porzeczki.

Zalewa: 1 litr wody = 1 duża łyżka soli.

Do litrowego słoja wlejesz około 0,5 litra zalewy.

Przygotowanie

  • ogórki myjemy, suszymy i wsadzamy do czystych i suchych słoików. Obieramy czosnek, chrzan i wraz z koprem (opcjonalnie z liściem wiśni lub czarnej porzeczki) dorzucamy do ogórków.
  • Gotujemy wodę, przygotowujemy zalewę (1 litr wody = 1 duża łyżka soli) wprost proporcjonalną do ilości słoików i zalewamy całość wrzątkiem – tak aby wszystko było zanurzone. Słoiki zamykamy wieczkiem i odstawiamy na parę godzin najlepiej przykryte ręcznikiem. Na koniec odstawiamy do chłodnej, ciemnej piwnicy.

I gotowe przetwory na zimę.. i to domowe, najlepsze! 🙂

domowe kiszone ogórki Gonić Marzenia

Napisz komentarz