To najlepszy czas na domowe przetwory – ogórki kiszone to moje ulubione wyroby. 😉
Składniki
- ogórki gruntowe,
- czosnek,
- koper z łodygami,
- świeży chrzan,
- sól – najlepiej kamienna (zrobiłam kiedyś himalajską – wyszły ok 😉 ),
- opcjonalnie liście wiśni lub czarnej porzeczki
Proporcję na 1 litrowy słoik: 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązka kopru, opcjonalnie 1-2 liść wiśni lub czarnej porzeczki.
Zalewa: 1 litr wody = 1 duża łyżka soli.
Do litrowego słoja wlejesz około 0,5 litra zalewy.
Przygotowanie
- ogórki myjemy, suszymy i wsadzamy do czystych i suchych słoików. Obieramy czosnek, chrzan i wraz z koprem (opcjonalnie z liściem wiśni lub czarnej porzeczki) dorzucamy do ogórków.
- Gotujemy wodę, przygotowujemy zalewę (1 litr wody = 1 duża łyżka soli) wprost proporcjonalną do ilości słoików i zalewamy całość wrzątkiem – tak aby wszystko było zanurzone. Słoiki zamykamy wieczkiem i odstawiamy na parę godzin najlepiej przykryte ręcznikiem. Na koniec odstawiamy do chłodnej, ciemnej piwnicy.
I gotowe przetwory na zimę.. i to domowe, najlepsze! 🙂