Dawno nie było kremu na obiad. 😉 Tym razem na tapecie cukinia wraz z innymi warzywami. 🙂

Macie ochotę spróbować? 🙂

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 cukinia,
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz,
  • opcjonalnie prażony słonecznik i natka pietruszki do smaku i dekoracji. 🙂

Przygotowanie

  • gotujemy bulion z włoszczyzny (4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, opcjonalnie por i cebula), doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, do smaku opcjonalnie vegeta,
  • zostawiamy 1 litr bulionu wraz z marchewką, pietruszką, selerem – gotujemy na małym ogniu,
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy przez 30 minut – 1 godzina pod przykryciem,
  • w między czasie doprawiamy krem kurkumą, solą i pieprzem,
  • jak wszystkie warzywa zmiękną, całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe. 🙂

Proponuję do ozdoby i do smaku dodać do kremu natkę pietruszki i prażony słonecznik – pychaaa! 🙂

krem warzywny z cukinią

Napisz komentarz