Dawno nie było kremu na obiad. 😉 Tym razem na tapecie cukinia wraz z innymi warzywami. 🙂
Macie ochotę spróbować? 🙂
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 cukinia,
- przyprawy: kurkuma, sól, pieprz,
- opcjonalnie prażony słonecznik i natka pietruszki do smaku i dekoracji. 🙂
Przygotowanie
- gotujemy bulion z włoszczyzny (4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, opcjonalnie por i cebula), doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, do smaku opcjonalnie vegeta,
- zostawiamy 1 litr bulionu wraz z marchewką, pietruszką, selerem – gotujemy na małym ogniu,
- dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy przez 30 minut – 1 godzina pod przykryciem,
- w między czasie doprawiamy krem kurkumą, solą i pieprzem,
- jak wszystkie warzywa zmiękną, całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe. 🙂
Proponuję do ozdoby i do smaku dodać do kremu natkę pietruszki i prażony słonecznik – pychaaa! 🙂