Nalewka z kukułek to idealny wybór na jesienno – zimowe wieczory – mocny trunek o delikatnym posmaku kukułek, a dodatkowo szybki w wykonaniu. 🙂
Nieeeebo w gębie! 🙂
Składniki:
- 500 g kukułek,
- 0,5 l wódki,
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego – opcjonalnie dla lubiących łagodniejsze nalewki.
Przygotowanie:
- kukułki rozbijamy na małe kawałki, np. tłuczkiem do mięsa,
- przerzucamy je do butelki, wlewamy wódkę, całość mocno wstrząsamy i odkładamy na 2 dni,
- w między czasie, kilka razy dziennie ponownie całość wstrząsamy, aby przyspieszyć proces rozpuszczenia kukułek,
- dla osób lubiących mocne nalewki – to już koniec 🙂
- dla osób lubiących łagodne nalewki – dolewamy mleko skondensowane niesłodzone – może okazać się, że 500 g mleka będzie dla Ciebie za dużo, dlatego proponuje wlewać po 100 g, próbować i znaleźć swój smak,
- całość wstrząsamy i odkładamy na parę godzin, aby wszystko się jeszcze przetrawiło.
Małe rady:
- Ja nalewkę trzymam w lodówce – chłodniejsza wg mnie lepiej smakuje,
- przed użyciem, wstrząśnij. 😉
To co, może macie ochotę na kolejne nalewki? 🙂