Nalewka z kukułek to idealny wybór na jesienno – zimowe wieczory – mocny trunek o delikatnym posmaku kukułek, a dodatkowo szybki w wykonaniu. 🙂 

Nieeeebo w gębie! 🙂

Składniki:

  • 500 g kukułek,
  • 0,5 l wódki,
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego – opcjonalnie dla lubiących łagodniejsze nalewki.

Przygotowanie:

  • kukułki rozbijamy na małe kawałki, np. tłuczkiem do mięsa,
  • przerzucamy je do butelki, wlewamy wódkę, całość mocno wstrząsamy i odkładamy na 2 dni,
  • w między czasie, kilka razy dziennie ponownie całość wstrząsamy, aby przyspieszyć proces rozpuszczenia kukułek,
  • dla osób lubiących mocne nalewki – to już koniec 🙂
  • dla osób lubiących łagodne nalewki – dolewamy mleko skondensowane niesłodzone – może okazać się, że 500 g mleka będzie dla Ciebie za dużo, dlatego proponuje wlewać po 100 g, próbować i znaleźć swój smak,
  • całość wstrząsamy i odkładamy na parę godzin, aby wszystko się jeszcze przetrawiło.

Małe rady:

  • Ja nalewkę trzymam w lodówce – chłodniejsza wg mnie lepiej smakuje,
  • przed użyciem, wstrząśnij. 😉

To co, może macie ochotę na kolejne nalewki? 🙂

nalewka z kukułek

Napisz komentarz