Chodziło ostatnio za mną danie bezmięsne i stanęło na wegetariańskim leczo, macie ochotę? 🙂
Składniki
- 1 cukinia,
- 2 papryki,
- 250 g pieczarek,
- 3 marchewki,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, papryka słodka.
Przygotowanie
- do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz wyciśnięty czosnek,
- w między czasie kroimy w kostkę po kolei cukinie, paprykę, marchew i wrzucamy kolejno warzywa do garnka mieszając co jakiś czas,
- następnie obieramy pieczarki, kroimy je w ćwiartki i podsmażamy na patelni na maśle, następnie dorzucamy je do garnka,
- warzywa dusimy w garnku pod przykrywką przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, a po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, różnymi paprykami oraz majerankiem i gotujemy pod przykrywką kolejne 30 minut,
- w między czasie spróbuj leczo i ewentualnie dopraw danie.
Smacznego! 🙂