Chodziło ostatnio za mną danie bezmięsne i stanęło na wegetariańskim leczo, macie ochotę? 🙂

Składniki

  • 1 cukinia,
  • 2 papryki,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 marchewki,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1  cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, papryka słodka.

Przygotowanie

  • do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz wyciśnięty czosnek,
  • w między czasie kroimy w kostkę po kolei cukinie, paprykę, marchew i wrzucamy kolejno warzywa do garnka mieszając co jakiś czas,
  • następnie obieramy pieczarki, kroimy je w ćwiartki i podsmażamy na patelni na maśle, następnie dorzucamy je do garnka,
  • warzywa dusimy w garnku pod przykrywką przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, a po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, różnymi paprykami oraz majerankiem i gotujemy pod przykrywką kolejne 30 minut,
  • w między czasie spróbuj leczo i ewentualnie dopraw danie.

Smacznego! 🙂

wegetariańskie leczo

Napisz komentarz