Uwielbiam pierogi z jagodami, a w szczególności z dodatkiem śmietany, czy jogurtu naturalnego. 🙂
To jedno z tych dań co przypomina smak dzieciństwa! 🙂
Tym razem wersja trochę zmodyfikowana, niż tradycyjne pierogi, bo to wersja bezglutenowa, ale nie będę ukrywać, iż jest to też również pyszna wersja, jak tradycyjna. 😉
Składniki
- 350 g mąki ryżowej,
- 150 g skrobi ziemniaczanej,
- około 350 ml ciepłej wody,
- 5 łyżek oleju – ja użyłam rzepakowego, ale możesz też dodać np. oleju kokosowego,
- szczypta soli,
- ok. 150 g jagód,
- cukier do posypania jagód.
Przygotowanie
- w misce mieszamy wszystkie suche składniki, dolewamy ciepłą wodę, olej i całość gnieciemy do uzyskania jednolitej masy – ciasto powinno być delikatnie lejące – ewentualnie reguluj masę dodatkową mąką ryżową, bądź ciepłą wodą, jak będzie za rzadka, albo nie klejące się,
- masę dzielimy na 2-3 kulki, owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na jakieś 15 minut, a w międzyczasie myjemy i suszymy jagody,
- bierzemy pierwszą kulkę, na stolnicy, czy blacie posypujemy trochę mąki ryżowej i rozwałkowujemy masę na średnią grubość – z kolejnymi kulkami wykonujemy tą samą czynność,
- ciasto wycinamy szklanką, na wyciętym kółku układamy na środku jagody, posypujemy pół łyżeczki cukru i ręcznie zlepiamy końce pierogów – jeżeli końcówki nie będą chciały się zlepić to weź dodatkowo zamocz palce w odrobinie oleju i spróbuj ponownie,
- zlepione pierogi z nadzieniem możesz zamrozić, albo od razu ugotować – wrzucamy pierogi do wrzącej wody, gotujemy dosłownie kilka minut i po wypłynięciu wyjmujemy z garnka.
Wyszły pyszne, prawda? 🙂