Masz ochotę na kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem? 🙂 Jeżeli tak, to idealnie, że tutaj jesteś! 🙂

Składniki

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej / orkiszowej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru 😉
Kajmak
  • pół puszki gotowej masy kajmakowej –  opcjonalnie inny smak masy: orzech, czekolada itp.

Potrzebna również blacha, najlepiej o wymiarach 23 x 15 x 5 cm.

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wrzucamy  do miski, następnie wrzucamy posiekane nożem masło,  żółtka i zagniatamy 
  2. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 oraz 2/3 i wsadzamy do lodówki na min. 30 min
  3. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie czekamy, aż trochę ostygnie (można budyń przelać do miski i wrzucić do lodówki na np. 15 min
  4. Formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem, kolejno obsypujemy delikatnie bułką tartą
  5. Oblepiamy formę większym kawałkiem ciasta razem z bokami, w drugiej kolejności wlewamy budyń, a na koniec rozsmarowujemy warstwę kajmaku – moja rada: kajmak nałóż na budyń po łyżce w różnych miejscach i spróbuj rozsmarować go łyżką stroną wypukłą
  6. Pozostały kawałek ciasta trzemy na grubych oczkach lub rozdrabniamy w rękach i posypujemy na wierzch
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 45 minut
  8. Po upieczeniu, odkładamy nasze ciasto do ostygnięcia, a po ostygnięciu nie pozostaje nam nic innego jak podzielenie się nim z najbliższymi. 🙂

omentarze

  1. Witam, czy można na ciasto, przed wylaniem budyniu położyć plastry banana?

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      nie próbowałam nigdy robić tego ciasta z bananem, ale wydaje mi się, że cieńsze plastry banana nic tutaj nie zepsują 🙂

        • Nie dodałam banana, żeby nie ryzykować piekąc pierwszy raz. Wyszło wyśmienite, dziękuję za przepis:) Pozdrawiam!

      • Witam, czy ten przepis jest mocno zmieniony od tego, który był poprzednio? Miałam już sprawdzony tamten przepis i proporcje do naczynia na tartę:) Czy składniki i proporcje są takie same, jedynie zmieniła Pani szatę graficzną? Pozdrawiam!

        • Gonić Marzenia Odpowiedz

          Chciałam iść z duchem czasu, a wyszło, że jednak komuś przeszkodziłam tą zmianą hehe. 🙂
          Ten przepis zaktualizowałam do jednej blachy oraz po tylu latach stwierdziłam, że czas zaktualizować również zdjęcia 🙂 – wcześniej przepis był zrobiony pod jedną blachę, 2 formy do małych tatr i 6 babeczek.

          Przekazuje wcześniejsze proporcje:
          Ciasto:
          2,5 szklanki mąki
          1 kostka masła
          4 żółtka
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          0,5 szklanki cukru

          Masa budyniowa:
          2 budynie śmietankowe
          1l mleka
          cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru

          Kajmak

          Przepraszam za kłopot, a z drugiej strony bardzo mi miło i bardzo dziękuje, że korzysta Pani dalej z tego przepisu. 🙂
          Życzę miłych wypieków. 🙂

          • 🙂
            Dziękuję za podanie poprzednich proporcji:) Zabieram się za pieczenie:)
            Ciasto niezmiennie jest pyszne-dzieci i dorośli zajadają je ze smakiem:)
            Pozdrawiam:)

Odpowiedz do Renata Cancel Reply