Przyszła jesień, więc i przyszły kolejne sezonowe warzywa ! 🙂 Królowa jesieni to zdecydowanie DYNIA! 🙂 Ma bardzo delikatny smak, idealnie komponuje się z innymi warzywami oraz ma wiele właściwości odżywczych.
Moje kuchenne rewolucje z dynią zaczęłam od zupy krem! I wiecie co? Wyszła przepyszna! Uwierzcie mi na słowo – będzie to jedno z Waszych ulubionych dań w tą porę roku. 🙂
Składniki:
- 1 litr buliony,
- 1 kg dyni,
- 1 marchewka,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- do dekoracji: śmietanka, natka pietruszki, grzanki albo pestki dyni. 🙂
Przygotowanie:
- Dynię obieramy, usuwamy z pestek, kroimy na mniejsze części.
- Marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy co jakiś czas do ok. 5 minut.
- Dolewamy bulion i gotujemy całość przez ok. 30 minut.
- W czasie gotowanie dodajemy sól i pieprz.
- Jeżeli po tym czasie warzywa będą już miękkie, całość rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu.
- Jeżeli warzywa po 30 minutach gotowania nadal będą twarde, całość gotujemy jeszcze przez 15-30 minut, obserwując od czasu do czasu warzywa.
- Próbujemy, ewentualnie doprawiamy przyprawami i gotowe. 🙂
Jeżeli lubisz pikantniejsze przyprawy, śmiało dodaj do kremu z dyni ostrą paprykę, papryczkę chili czy pieprz cayenne. 🙂
Niektórzy lubią dodać imbir do zupy, ale ja osobiście nie jestem zwolennikiem.
Dodatkowo nie zapomnij udekorować kremu przed podaniem: najsmaczniejsze dodatki to łyżka śmietany oraz grzanki. 🙂
Mmmmmm pycha! Smacznego Kochani! 🙂
omentarz
Bardzo dobra zupka 🙂