Znudziły mi się tradycyjne kanapki na śniadanie i szukałam czegoś innego, prostego i smacznego! 🙂

I o to moja propozycja – pasta z tuńczyka. 🙂

Ostatnio skradła moje serce, dlatego muszę się podzielić z Wami tym przepisem. 🙂

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – po odsączeniu min. 120 g,
  • 1 jajko na twardo,
  • 100 g tłustego twarogu,
  • 100 g ogórków kiszonych,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 15 g cienkiego szczypiorku.

Przygotowanie

  • gotujemy jajko na twardo i chłodzimy,
  • w międzyczasie kroimy na małe kawałki ogórki kiszone i wrzucamy do miski/pojemnika rozdrabniacza/małego melaksera,
  • dorzucamy odsączonego tuńczyka, twaróg, jajko, przyprawiamy i blendujemy/miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy – jeżeli nie wyjdzie Ci całkowicie gładka masa to też jest ok 😉 ,
  • szczypiorek kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy do pasty i mieszamy delikatnie całość do połączenia składników,
  • pastę przechowujemy w lodówce np. w słoiku.

I o to szybki sposób na urozmaicenie np. śniadania, czy przekąsek na imprezę. 🙂

Smacznego!

Pasta z tuńczyka

omentarze

  1. Ostatnio mam fazę na łososia i śledzia, ale chętnie rozszerzę dietę o tuńczyka:) na pewno wypróbuję przepis, sprawdzi się doskonale do porannych kanapek.

  2. Wygląda świetnie. Moim odkryciem jest z kolei stek z tuńczyka, najlepiej tego portugalskiego. Najsmaczniejsza ryba 😉

  3. Ja też ostatnio szukałam przepisów na pastę, bo to świetna alternatywa do zwykłych kanapek. Niestety nie lubię tuńczyka, ale może kiedyś się przekonam 🙂 Ja ostatnio robiłam pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.

Odpowiedz do Candy Pandas Cancel Reply