Czy można kochać coś bardziej niż czekoladę? Tak, podwójną czekoladę! 😀

Brownie z orzechami z polewą czekoladową to jedno z tych połączeń, gdzie rozpływająca się w ustach czekolada, miesza się z chrupiącymi orzechami. 🙂 Myśląc o czekoladzie i dniu zakochanych nie mogłam na nic innego postawić. 😉

Składniki

  • 100 g pokrojonych orzechów na małe kawałki – dałam pół na pół migdały i orzechy laskowe,
  • 60 g zmielonych orzechów – tutaj również mix migdałów i orzechów laskowych,
  • 120 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 70 g cukru,
  • 50 g mlecznej czekolady na polewę.

Przygotowanie

  • pierwszą część orzechów rozdrabniamy na małe kawałki, drugą część mielimy na mąkę i odstawiamy,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,
  • kostki gorzkiej czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
  • czekoladę wraz z masłem wlewamy do miski, dorzucamy jajka, cukier, mąkę orzechową i mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
  • do masy dorzucamy rozdrobnione orzechy i delikatnie mieszamy,
  • masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 20 minut,
  • po tym czasie wyjmujemy ciasto, odkładamy na kratkę do ostudzenia,
  • w międzyczasie roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy brownie.
Brownie z orzechami

Pamiętajcie, że czekoladowo – orzechowe szaleństwo sprawdzi się nie tylko w Walentynki. 😉

omentarze

  1. Nie wiem co bardziej mi się podoba: te choragiewki czy ciasto 🙂 Wspaniałe na weekend i dla bliskich. Chętnie zamienię je na roślinną wersję. Dziękuję za inspirację!

Napisz komentarz