Uwielbiam bezę – jest delikatna, krucha, aksamitna i rozpływa się w ustach. 🙂

Idealnie pasuje na różne imprezy okolicznościowe, ja tym razem przygotowałam tą bezę dla Mam z okazji Dnia Mamy. 🙂

Składniki:

Beza

  • 6 białek,
  • 300 g cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Dodatki

  • 125 g mascarpone,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % (mocno schłodzonej),
  • truskawki, albo inne ulubione owoce.

Wykonanie:

  • ubijamy białka w misce ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodajemy powoli cukier w małych ilościach cały czas ubijając do uzyskania sztywnej piany. Dodatkowo dorzucamy łyżeczkę soku z cytryny, a po chwili łyżeczkę skrobi ziemniaczanej – całość mieszamy,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, w tym czasie odrysowujemy na papierze do pieczenia okrąg o średnicy 20-23 cm i kładziemy papier na blachę. Kolejno wykładamy na okrąg masę bezową, delikatnie rozsmarowujemy i staramy się podnieść boki bezy łyżką, nożem lub szpatułką do dołu do góry,
  • do nagrzanego piekarnika wrzucamy bezę na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Kolejno studzimy bezę przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku przez 15-30 minut, a następnie w temperaturze pokojowej,
  • wystudzoną bezę kładziemy na naczynie, w którym będziemy ją podawać, ubijamy bitą śmietanę z mocno schłodzonej śmietany kremówki, mieszamy delikatnie z mascarpone i kładziemy na bezę, a następnie dekorujemy świeżymi owocami – idealnie pasują truskawki, maliny, borówki, jagody.

Ważne! Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia bezy – przez zmiany temperatur beza opadnie.

Niebo w gębie – smacznego Kochani! 🙂

Zapraszam do innych słodkości na blogu – tutaj.

beza pavlova z truskawkami

Napisz komentarz