Nawet nie wiecie ile czasu zajęło mi znalezienie przepisu na dobre bezglutenowe naleśniki, ale udało się i chętnie się z Wami nim podzielę! 🙂

Macie ochotę? 🙂

bezglutenowe naleśniki

Składniki

  • 3 duże jajka,
  • 100 g mąki bezglutenowej – ja używam ryżowej, ale śmiało możesz dodać innej, np. kukurydzianej,
  • 50 g zmielonych orzechów – najlepiej migdały,
  • 400 ml mleka roślinnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • tłuszcz do smażenia, np. masło klarowane.

Przygotowanie

  • wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji – masa będzie dość ciekła,
  • na rozgrzaną patelnie, na roztopionym tłuszczu, lejemy masę naleśnikową i smażymy po kolei naleśniki – około pół minuty jedną stronę,
  • dodajemy swoje ulubione dodatki i dzielimy się z najbliższymi! 🙂

Po inne przepisy, inspiracje zapraszam Ciebie tutaj. 🙂

bezglutenowe naleśniki

Napisz komentarz