Nawet nie wiecie ile czasu zajęło mi znalezienie przepisu na dobre bezglutenowe naleśniki, ale udało się i chętnie się z Wami nim podzielę! 🙂
Macie ochotę? 🙂
Składniki
- 3 duże jajka,
- 100 g mąki bezglutenowej – ja używam ryżowej, ale śmiało możesz dodać innej, np. kukurydzianej,
- 50 g zmielonych orzechów – najlepiej migdały,
- 400 ml mleka roślinnego,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- tłuszcz do smażenia, np. masło klarowane.
Przygotowanie
- wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji – masa będzie dość ciekła,
- na rozgrzaną patelnie, na roztopionym tłuszczu, lejemy masę naleśnikową i smażymy po kolei naleśniki – około pół minuty jedną stronę,
- dodajemy swoje ulubione dodatki i dzielimy się z najbliższymi! 🙂
Po inne przepisy, inspiracje zapraszam Ciebie tutaj. 🙂