Czy można kochać coś bardziej niż czekoladę? Tak, podwójną czekoladę! 😀
Brownie z orzechami z polewą czekoladową to jedno z tych połączeń, gdzie rozpływająca się w ustach czekolada, miesza się z chrupiącymi orzechami. 🙂 Myśląc o czekoladzie i dniu zakochanych nie mogłam na nic innego postawić. 😉
Składniki
- 100 g pokrojonych orzechów na małe kawałki – dałam pół na pół migdały i orzechy laskowe,
- 60 g zmielonych orzechów – tutaj również mix migdałów i orzechów laskowych,
- 120 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 70 g cukru,
- 50 g mlecznej czekolady na polewę.
Przygotowanie
- pierwszą część orzechów rozdrabniamy na małe kawałki, drugą część mielimy na mąkę i odstawiamy,
- piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,
- kostki gorzkiej czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
- czekoladę wraz z masłem wlewamy do miski, dorzucamy jajka, cukier, mąkę orzechową i mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
- do masy dorzucamy rozdrobnione orzechy i delikatnie mieszamy,
- masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 20 minut,
- po tym czasie wyjmujemy ciasto, odkładamy na kratkę do ostudzenia,
- w międzyczasie roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy brownie.
Pamiętajcie, że czekoladowo – orzechowe szaleństwo sprawdzi się nie tylko w Walentynki. 😉
omentarze
Uwielbiam brownie 🙂 muszę przetestować ten przepis dziekuje 🙂
Nie wiem co bardziej mi się podoba: te choragiewki czy ciasto 🙂 Wspaniałe na weekend i dla bliskich. Chętnie zamienię je na roślinną wersję. Dziękuję za inspirację!
Uwielbiam brownie, ale jestem uczulona na te orzechy. Czy można dać zamiast tych jakieś inne?
Śmiało można dać inne orzechy. 🙂
Ja tak lubię Brownie! ??? a te zdjęcia godzą w moją dietę, bo bym zjadła. ?
Wygląda pysznie, na pewno spróbuje!