Chrupiące, pieczone.. a przede wszystkim domowe chipsy z ziemniaków! 🙂 Idealna przekąska na wieczór ze znajomymi, do filmu, bądź po prostu do pochrupania w wolnej chwili.
Wykonanie domowych chipsów zajmuję trochę czasu, ale efekt końcowy jest powalający i zdecydowanie o wiele bardziej smaczniejszy niż chipsy kupione w sklepie. 🙂
Przygotujcie:
- 4 średnie ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- ulubione przyprawy: papryka albo tymianek.
No to do dzieła:
- w pierwszej kolejności obieramy i dokładnie szorujemy ziemniaki,
- ziemniaki kroimy na równe plasterki (najlepiej 1 mm – 2 mm) – ja użyłam do tego tarki do warzyw, a plastry zrobiłam o wymiarze 2mm,
- na blaszce przygotowujemy papier do pieczenia, a następnie kładziemy nasze chipsy jeden obok drugiego,
- dodatkowo przed wsadzeniem do piekarnika, nasze chipsy smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami – ja użyłam soli i rozmarynu,
- piekarnik nagrzewamy – przy plastrach 2 mm do 240 stopni z termoobiegiem i pieczemy chipsy przez 9 min, gdzie zaczynamy już zerkać na nasze chipsy od 8 minuty, aby uniknąć ewentualnego spalenia 😉
- Jeżeli plastry chipsów wyjdą wam mniejsze niż 2 mm to temperaturę piekarnika zmniejszamy do 220 stopni i pieczemy z 7 min, jeżeli wyjdą wam grubsze niż 2 mm to temperaturę piekarnika zostawiamy na 240 stopni i dłużej pieczemy, cały czas obserwując.
- Wypieczone chipsy przerzucamy do miseczki i gotowe.. możecie konsumować. 😉
Pamiętajcie: aby chipsy wyszły dobre i równomiernie się upiekły – plastry ziemniaków muszą być równe! 🙂
Pochwalcie się jak Wam poszło z domowymi przekąskami.. 🙂