Lubię serwować sobie i bliskim obiady na parze i tym razem nabraliśmy ochoty na gołąbki. 🙂

Pomyślałam, a czemu nie spróbować połączyć jednego z drugim? Tak jak pomyślałam, tak zrobiłam i wyszło super. 🙂

Składniki

  • kilka liści kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 150 g białego ryżu,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek,
  • dla chętnych cebula, pokrojona w małą kosteczkę.

Przygotowanie

  • ryż gotujemy, ale nie w pełni – tak do 80 % (np. przy informacji na pudełku gotować 10 minut – gotuj 8 minut),
  • mięso mielone przyprawiamy, dodajemy ryż, dla chętnych podsmażoną cebulkę i całość mieszamy,
  • w między czasie pojedyńcze liście odrywamy z całej kapusty i wrzucamy do parowaru lub do garnka parowego i gotujemy przez ok. 7 – 10 minut do miękkości,
  • do każdego liścia wrzucamy mieszankę mięsa mielonego z ryżem, dokładnie zawijamy i gotujemy na parze przez 40 minut.

Smacznego Kochani! 🙂

Szukacie kolejnych obiadowych inspiracji? Zapraszam tutaj.

gołąbki na parze

gołąbki na parze

Napisz komentarz