Lubię serwować sobie i bliskim obiady na parze i tym razem nabraliśmy ochoty na gołąbki. 🙂
Pomyślałam, a czemu nie spróbować połączyć jednego z drugim? Tak jak pomyślałam, tak zrobiłam i wyszło super. 🙂
Składniki
- kilka liści kapusty,
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 150 g białego ryżu,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek,
- dla chętnych cebula, pokrojona w małą kosteczkę.
Przygotowanie
- ryż gotujemy, ale nie w pełni – tak do 80 % (np. przy informacji na pudełku gotować 10 minut – gotuj 8 minut),
- mięso mielone przyprawiamy, dodajemy ryż, dla chętnych podsmażoną cebulkę i całość mieszamy,
- w między czasie pojedyńcze liście odrywamy z całej kapusty i wrzucamy do parowaru lub do garnka parowego i gotujemy przez ok. 7 – 10 minut do miękkości,
- do każdego liścia wrzucamy mieszankę mięsa mielonego z ryżem, dokładnie zawijamy i gotujemy na parze przez 40 minut.
Smacznego Kochani! 🙂
Szukacie kolejnych obiadowych inspiracji? Zapraszam tutaj.