Aby powstało idealne ciasto drożdżowe koniecznie trzeba zrobić rozczyn. 🙂 Świeże drożdże potrzebują trochę więcej pracy przy sobie niż suche drożdże, ale jak to się mówi.. coś za coś. 🙂 Chwilę pracy więcej w kuchni, a smak naszego ciasta drożdżowego będzie o wiele smaczniejsze.

Trzeba przygotować: drożdże, cukier, mleko/wodę oraz mąkę, a proporcje do rozczynu są zależne od przepisu, który używasz:

  1. Jeżeli w przepisie nie używamy mleka, zamieniamy mleko na wodę,
  2. Rodzaj mąki używamy zgodnie z przepisem na ciasto drożdżowe,
  3. Ilość drożdży oraz cukru również zgodnie z przepisem, który będziesz używać.

Przykładowa proporcja:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150 ml mleka/wody
  • 4 łyżki mąki – ja akurat dałam mąkę pełnoziarnistą żytnią, ale możesz dodać pszenną, razową itp.

Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, posypujemy je cukrem. Zalewamy letnim mlekiem/wodą, mieszamy, a następnie dorzucamy mąkę i ponownie mieszamy. Jeżeli cała zawartość została wymieszana i nie ma grudek, zakrywamy naszą miskę ściereczką i kładziemy na ok. 20 – 30 minut w ciepłe miejsce, aby nasze drożdże wyrosły.

Po upływie 20 – 30 minut nasze drożdże możemy używać do dalszego pieczenia naszego ciasta drożdżowego (m.in. chleb, bułki, ciasta itp.) – będzie smaczne, puszyste i miękkie . 🙂

Napisz komentarz