Trzeba przyznać, że lody o smaku whisky to nie lody, o których myśli się na co dzień, ale to jeden z takich wyrazistych smaków, które zostają w naszej głowie na długo. 😉
Mimo, że na co dzień nie pije alkoholu, to uwielbiam lody z dodatkiem alkoholu i jednym z nim są właśnie lody o smaku whisky.
Składniki
- 200 ml mleka
- 300 ml śmietanki 30%
- 60 ml whisky
- 3 żółtka
- 60 g brązowego cukru
Przygotowanie
- mleko wraz połową cukru podgrzewamy w garnku i mieszając co jakiś czas czekamy do momentu rozpuszczenia się cukru, następnie odstawiamy z palnika,
- kolejno w misce ubijamy żółtka z drugą połową cukru na puszystą masę,
- masę z żółtek powoli wlewamy do ciepłego mleka cały czas mieszając trzepaczką i ponownie gotujemy na średnim ogniu,
- całość gotujemy do momentu zgęstnienia masy i odkładamy do częściowego ostudzenia,
- jak masa będzie lekko ciepła dodajemy śmietankę i whisky i ponownie całość mieszamy,
- masę lodową przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, po 1,5 godziny mieszamy lodową masę, a następnie czekamy do pełnego stężenia i gotowe. 🙂
A razem z lodami polecam Wam bardzo jako dodatek sos karmelowy. Połączenie lodów wraz z sosem powala na łopatki. 😀
omentarze
Ale mi narobiłaś smaku! <3
Nigdy nie robiłem lodów w domu. Ale ta ruda w składzie mnie korci!
Już wiem co jem w weekend ??