Tym razem cukinia zagościła w naszej kuchni i wyszła bardzo smaczna kombinacja kotlecików pieczonych. 🙂 Dla niejadków warzyw to idealne połączenie, aby “po cichu” ta cukinia została przemycona. 😉
Składniki
- 200 g mięsa mielonego (najlepiej drobiowego 😉 ),
- 0,5 średniej cukinii,
- 2 łyżki mąki – ja użyłam mąki bezglutenowej – jaglanej, ale pszenna również wchodzi w grę 😉 ,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany.
Przygotowanie
- cukinie starłam na średnich oczkach, a następnie odsączyłam,
- do miski wrzuciłam mielone mięso, startą cukinie, jajko, mąkę oraz przyprawy i całość wymieszałam,
- piekarnik nagrzałam do 180 stopni z termoobiegiem i w tym czasie formowałam małe kotleciki,
- kotleciki piekłam przez 30 minut, a po 15 minut przerzuciłam je na drugą stronę.
Takie kotleciki idealnie sprawdzą się na domowy obiad oraz do popularnych lunchboxów. 🙂