Uwielbiam karmel pod każdą postacią, a jeszcze lepiej jak mogę go zrobić w prosty sposób samemu w domu. 🙂
Do czego możesz dodać karmel? Jak dla mnie to do wszystkich możliwych deserów. 😀
Uwielbiam go w połączeniu z lodami, jako dodatek do makaroników, czy do bezy.. hmm można wymieniać i wymieniać. 🙂
Składniki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
- cukier równomiernie rozsypujemy na dużej patelni i włączamy średni ogień, następnie czekamy do rozpuszczenia cukru – pamiętaj, aby cukier nie smażyć za długo, bo łatwo go przypalić co da gorzki smak,
- po rozpuszczeniu cukru, ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy masło, całość mieszamy, aż do rozpuszczenia masła,
- kolejno dodajemy śmietankę cały czas mieszając,
- po połączeniu składników przelewamy sos karmelowy do słoiczka, po ostudzeniu dodajemy go do ulubionych deserów lub chowamy do lodówki.
omentarze
Jej cudownie, to mój ulubiony sos i nie spodziewałam się, że jest tak prosty. Zapisuję go już sobie. 🙂
Czego przyczyną może być robienie się w takim sosie takich “grudek” cukru? Które mam wrażenie, że nie chcą sie rozpuszczac
Powodów może być kilka, np. stary cukier, źle rozłożenie cukru na patelni, za długa karmelizacja.
Pozdrawiam 🙂
My robimy często taki karmel z mleczka kokosowego i cukru kokosowego 😀 Pycha 🙂
Robie bardzo podobny do gruszki gotowanej w białym winie i korzeniach. Z tym, żę dodaje większą szczyptę soli różowej himalajskiej. I mam słony karmel, ponoć bardzo ostatnio modny