Uwielbiam karmel pod każdą postacią, a jeszcze lepiej jak mogę go zrobić w prosty sposób samemu w domu. 🙂

Do czego możesz dodać karmel? Jak dla mnie to do wszystkich możliwych deserów. 😀

Uwielbiam go w połączeniu z lodami, jako dodatek do makaroników, czy do bezy.. hmm można wymieniać i wymieniać. 🙂

Składniki

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  • cukier równomiernie rozsypujemy na dużej patelni i włączamy średni ogień, następnie czekamy do rozpuszczenia cukru – pamiętaj, aby cukier nie smażyć za długo, bo łatwo go przypalić co da gorzki smak,
  • po rozpuszczeniu cukru, ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy masło, całość mieszamy, aż do rozpuszczenia masła,
  • kolejno dodajemy śmietankę cały czas mieszając,
  • po połączeniu składników przelewamy sos karmelowy do słoiczka, po ostudzeniu dodajemy go do ulubionych deserów lub chowamy do lodówki.

omentarze

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Powodów może być kilka, np. stary cukier, źle rozłożenie cukru na patelni, za długa karmelizacja.
      Pozdrawiam 🙂

  1. Robie bardzo podobny do gruszki gotowanej w białym winie i korzeniach. Z tym, żę dodaje większą szczyptę soli różowej himalajskiej. I mam słony karmel, ponoć bardzo ostatnio modny

Napisz komentarz