Rozpoczął się okres na szukanie świątecznych inspiracji w naszych domach, coraz bliżej do zakupu choinki, do domowych wypieków oraz do pakowania świątecznych prezentów. 🙂 A mówiąc o domowych wypiekach mam dla Was propozycję na świątecznego makowca w wersji (prawie) FIT. 😉 A czemu prawie fit? Bo zawiera w sobie małe grzeszki. 😉
I muszę się Wam przyznać, że ta wersja makowca smakuje mi o wiele bardziej niż oryginalna. 🙂
To co, chcecie spróbować? 🙂
Przygotujcie.. 🙂
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki maku,
- 0,5 szklanki orzechów – pokrojonych na małe kawałki,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 0,5 szklanki płatków corn flakes z miodem i z orzechami,
- 0,5 szklanki suszonych owoców – pokrojonych na małe kawałki lub 1/3 szklanki zdrowego cukru (np. cukier kokosowy, czy ksylitol),
- 1 kostka margaryny, albo masła,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie
- do garnka wrzucamy kostkę margaryny z 2 łyżkami miodu, gotujemy na małym ogniu i czekamy, aż wszystko się rozpuści – w tym czasie pozostałe składniki mieszamy w misce,
- po rozpuszczeniu margaryny z miodem wsypujemy zawartość miski do garnka i mieszamy całość do momentu połączenia wszystkich składników,
- masę makowca wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem,
- po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze przez 15 minut przy otwartych drzwiczkach.
Mimo zachęcającego zapachu, poczekaj, aż makowiec ostygnie! 🙂 Chwila moment i zrobione, a przede wszystkim bardzo smaczne. 🙂 Daj znać jak smakowało Ci ciasto, a może Ty masz inny przepis na fit świątecznego makowca? 🙂
Na inne świąteczne przepisy zapraszam na bloga.
Dodatkowo możecie mnie znaleźć na facebooku i instagramie. 🙂