Miałam wielką ochotę na tartę na słodko, ale przez nietolerancję pokarmową na m.in. pszenicę, musiałam coś pokombinować, niestety.. od razu przyszło mi namyśl jak można zamienić ulubione kruche ciasto na inny spód? No i powiem Wam, że można. 🙂

Zapraszam do zapoznania się z pysznym przepisem na tartę bez mąki pszennej z cudownym i słodkim nadzieniem. 🙂

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych – możesz też użyć inne,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju kokosowego.
  1. Na suchej patelni prażymy płatki owsiane wraz z orzechami, cały czas mieszając – do zarumienia się płatków, następnie dodajemy wiórki kokosowe i prażymy jeszcze przez chwilę.
  2. Całą zawartość z patelni wrzucamy do miski i blendujemy, aż uzyskamy wiór.
  3. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy wraz z miodem i z syropem, mieszamy, a następnie dodajemy nasz mix wiórkowy. 😉 Całość mieszamy, aż do ujednolicenia.
  4. Masę wsypujemy na dno formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy, kolejno pozostawiamy do ostygnięcia.

W czasie kiedy nasz spód stygnie, czas wziąć się za nadzienie. 🙂

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego,
  • 150 g słodkiego mleka skondensowanego dobrze schłodzonego,
  • 400 g dowolnych owoców – ja użyłam truskawki, borówki i maliny,
  • cukier puder do dekoracji.
  1. Schłodzone mleko skondensowane wrzucamy do miski, dodajemy następnie schłodzone mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach, a kolejno na większych, aż do uzyskania gęstego kremu.
  2. Wykładamy krem na naszą tartę – wyrównujemy masę. Dorzucamy owoce, najlepiej o różnych kolorach i posypujemy cukrem pudrem do dekoracji. 🙂

Kochani.. ten deser to totalnie słodkie i przepyszne szaleństwo. 🙂

Smacznego!

Tarta bez mąki pszennej Gonić Marzenia

Tarta bez mąki pszennej Gonić Marzenia

Tarta bez mąki pszennej Gonić Marzenia

omentarz

  1. Słodycz, słodycz i jeszcze raz słodycz, która przełamywana jest świeżymi sezonowymi owocami! Lubię to! 🙂

Napisz komentarz