Uwielbiam połączenie bezy, serka mascarpone z bitą śmietaną i owoców, najlepsze owoce do takiego zestawu to zdecydowanie maliny, borówki amerykańskie, jagody i truskawki. Taka kompozycja to sama przyjemność dla naszych kubków smakowych. 🙂 Tym razem do tortu bezowego wybrałam maliny. 🙂 Wiosna to idealny czas na takie wypieki. 🙂
Przygotujcie składniki:
- 5 białek,
- 300 g cukru (ja użyłam drobnego),
- 500 g śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone (1 opakowanie),
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie),
- ok. 500 g owoców (mogą być mrożone).
No to do dzieła:)
Beza:
- Białka ubijamy na średnio sztywną pianę dodając szczyptę soli, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż do uzyskania lśniącej masy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
- Papier do pieczenia rozkładamy na dwóch blachach (jeżeli nie masz dwóch blach to użyj jednej blachy i rusztu) i odrysowujemy okrąg średnicy około 27 cm – np. za pomocą talerza. Lśniącą masę nakładamy na nasze okręgi – możesz łyżką, bądź rękawem. Najlepiej, aby nasze bezy były równe lub miały wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wstawiamy nasze dwie blachy z bezami. Pieczemy przez 30 minut, a następnie wyłączamy piekarnik i czekamy kolejne 30 minut, aż do ostygnięcia – przy otwartym piekarniku.
Masa:
- Bitą śmietanę ubijamy mikserem, delikatnie mieszając łyżką dodajemy do niej serek mascarpone.
- Dla smaku możemy dodać cukru wanilinowego – opcjonalnie.
Torcik bezowy:
- Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy: spód bezowy, masa mascarpone z bitą śmietaną, owoce, a następnie przykrywamy drugim spodem bezowym. Przed podaniem umieszczamy nasz tort bezowy na 2-3 godziny w lodówce. Pamiętajcie o szczelnym przykryciu, aby inne zapachy z lodówki nie wdały się w nasz deser 🙂
Dobre rady:
- Jeżeli używamy mrożonych owoców, to koniecznie wyjmijmy je wcześniej z zamrażarki, niech dojdą do siebie w pokojowej temperaturze.
- Nie pakujcie tortu bezowego dla gości w folię aluminiową – zostaje nieprzyjemny posmak.
- Możecie zrobić bogatszą wersję tortu bezowego, dla przykładu:
- beza – owoce – masa mascarpone z bitą śmietaną – owoce – beza – przy tej kompozycji zdecydowanie dolny spód bezy powinien mieć wyższe brzegi niż środek
- beza – masa mascarpone z bitą śmietaną – owoce, beza, masa mascarpone z bitą śmietaną – owoce
- opcja nr 2 + na górę trzeci spód bezy. 😉
Smacznego Kochani! 🙂