Chodziły za mną już od dawna – coś chrupiącego, coś świątecznego, coś bezglutenowego i udało się, wyszły przepyszne ciastka maślane. 🙂 Co lepsze nie odbiegają dużo smakiem od tradycyjnych maślanych ciasteczek, więc jestem pewna, że raz dwa zejdą z każdego stołu. 🙂

Mmm.. ciasteczka dla małych i dużych. 🙂

bezglutenowe ciasteczka maślane Gonić Marzenia

Składniki

  • 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (jaglana, ryżowa, ziemniaczana),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki wody,
  • 50 g zimnego masła,
  • 1/3 szklanki cukru (trzcinowy/ksylitol/cukier kokosowy).

Przygotowanie

  • wszystkie składniki wymieszać na miękkie ciasto – tą czynność możesz wykonać na stolnicy, albo na kuchennej macie silikonowej (jeżeli ciasto będzie się ciągle kruszyć, dolej odrobinę wody i dodaj mały kawałek masła do masy),
  • masę zawijamy w folię i zostawiamy na 30 minut do zamrażarki,
  • po pół godziny wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je do 2 mm i foremkami wycinamy kształty ciasteczek – nie zapomnijcie, aby mieć pod ręką mąkę ziemniaczaną i posypujcie nią co jakiś czas stolnice, masę i wałek, aby się ciasto nie kleiło,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasteczka pieczemy 10 minut,
  • po ostygnięciu, ciasteczka można udekorować np. polewą, lukrem i posypać je słodkimi dodatkami.

Przyznaje się bez bicia.. moje bezglutenowe ciasteczka polałam lukrem (cukier puder, cytryna, woda) i posypałam je różnymi słodkimi dodatkami. 😉

Są przepyszne! 🙂

bezglutenowe ciasteczka maślane Gonić Marzenia

Szybkie w wykonaniu, dobre w smaku.. idealnie będą pasować do wigilijnego stołu. 🙂

 

Napisz komentarz