Chodziły za mną już od dawna – coś chrupiącego, coś świątecznego, coś bezglutenowego i udało się, wyszły przepyszne ciastka maślane. 🙂 Co lepsze nie odbiegają dużo smakiem od tradycyjnych maślanych ciasteczek, więc jestem pewna, że raz dwa zejdą z każdego stołu. 🙂
Mmm.. ciasteczka dla małych i dużych. 🙂
Składniki
- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (jaglana, ryżowa, ziemniaczana),
- 1 jajko,
- 2 łyżki wody,
- 50 g zimnego masła,
- 1/3 szklanki cukru (trzcinowy/ksylitol/cukier kokosowy).
Przygotowanie
- wszystkie składniki wymieszać na miękkie ciasto – tą czynność możesz wykonać na stolnicy, albo na kuchennej macie silikonowej (jeżeli ciasto będzie się ciągle kruszyć, dolej odrobinę wody i dodaj mały kawałek masła do masy),
- masę zawijamy w folię i zostawiamy na 30 minut do zamrażarki,
- po pół godziny wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je do 2 mm i foremkami wycinamy kształty ciasteczek – nie zapomnijcie, aby mieć pod ręką mąkę ziemniaczaną i posypujcie nią co jakiś czas stolnice, masę i wałek, aby się ciasto nie kleiło,
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasteczka pieczemy 10 minut,
- po ostygnięciu, ciasteczka można udekorować np. polewą, lukrem i posypać je słodkimi dodatkami.
Przyznaje się bez bicia.. moje bezglutenowe ciasteczka polałam lukrem (cukier puder, cytryna, woda) i posypałam je różnymi słodkimi dodatkami. 😉
Są przepyszne! 🙂
Szybkie w wykonaniu, dobre w smaku.. idealnie będą pasować do wigilijnego stołu. 🙂
omentarze
Dziękuję za przepis! Ciastka wyszły mi straaasznie kruche, da się je jeść łyżeczką 😉 Co zrobiłam źle?
Hmm.. cieżko mi powiedzieć. Ciastka bezglutenowe zazwyczaj są kruche, ale zawsze mi wychodziły.
Proponuję na drugi raz dodać więcej masła lub drugie jajko, ale wtedy małe.
Witam ☺️ W jakiej proporcji zmieszać mąki ?
Ja dałam 100 g ryżowej, 40 g jaglanej i 60 g mąki ziemniaczanej.
Możesz zmienić proporcje mąk – też wyjdą przyszne. 🙂
Dziękuję ☺️ Nie mam jaglanej niestety, ale spróbuję zastąpić kukurydzianą ?
Kukurydziana też super się sprawdzi 🙂
Witam dzisiaj zrobiłam ciastka nie miałam ryżowej i dałam 100g ziemniaczanej i 100g jaglanej wszystkiego wyszło ok tylko jak jej się ciastka mają posmak gorzkawy coś nie tak zrobiłam?
Kasiu, gorzkawy posmak powoduje kasza jaglana 🙂