Coś chrupiącego, coś dobrego, coś zdrowego!

Taka przekąska idealnie pasuje do wieczornego filmu, dobry mecz, serial, ale nie tylko. 🙂

Składniki

  • ciecierzyca – ilość dowolna, ja użyłam 200 g,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ulubione przyprawy: użyłam sól, czosnek, papryka słodka, papryka ostra.

Przygotowanie

  • ciecierzyce zalewamy zimną wodą – na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc,
  • wylewamy wodę, wlewamy nową wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 1 godzinę,
  • następnie odcedzamy, płuczemy i dokładnie osuszamy,
  • ciecierzycę wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie mieszamy,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu,
  • naszą przekąskę wrzucamy na blachę – wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 – 40 minut, mieszając całość po 15-20 minutach,
  • po upływie wyznaczonego czasu chrupiąca zakąska jest gotowa – możesz podzielić się z najbliższymi. 😉

UWAGA! Ciecierzycy nie może być za dużo na jednej blaszce, musi piec się “dość luźno”, aby dobrze się zapiekła i była chrupiąca, przy 200 g proponuję zrobić dwie blachy po 100 g. 🙂

Dodatkowo: jeżeli nie zjesz całej chrupiącej ciecierzycy, wrzuć ją do szczelnego pudełeczka i możesz się nią zajadać jeszcze przez kilka dni. 🙂

Życzę smacznego! 😉

Jeszcze się zdziwicie jakie to dobrze.. 🙂

Napisz komentarz