Coś chrupiącego, coś dobrego, coś zdrowego!
Taka przekąska idealnie pasuje do wieczornego filmu, dobry mecz, serial, ale nie tylko. 🙂
Składniki
- ciecierzyca – ilość dowolna, ja użyłam 200 g,
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
- ulubione przyprawy: użyłam sól, czosnek, papryka słodka, papryka ostra.
Przygotowanie
- ciecierzyce zalewamy zimną wodą – na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc,
- wylewamy wodę, wlewamy nową wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 1 godzinę,
Możemy też użyć gotowej gotowanej ciecierzycy, dzięki temu zaczniemy od poniższych czynności
- następnie odcedzamy, płuczemy i dokładnie osuszamy,
- ciecierzycę wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie mieszamy,
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu,
- naszą przekąskę wrzucamy na blachę – wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 – 40 minut, mieszając całość po 15-20 minutach,
- po upływie wyznaczonego czasu chrupiąca zakąska jest gotowa – możesz podzielić się z najbliższymi. 😉
UWAGA! Ciecierzycy nie może być za dużo na jednej blaszce, musi piec się “dość luźno”, aby dobrze się zapiekła i była chrupiąca, przy 200 g proponuję zrobić dwie blachy po 100 g. 🙂
Dodatkowo: jeżeli nie zjesz całej chrupiącej ciecierzycy, wrzuć ją do szczelnego pudełeczka i możesz się nią zajadać jeszcze przez kilka dni. 🙂
Życzę smacznego! 😉
Jeszcze się zdziwicie jakie to dobrze.. 🙂