Już nie raz dochodziły do mnie słuchy, że przepyszne są dietetyczne domowe rafaello z kaszy jaglanej. 😉 Połączenie kaszy jaglanej ze słodyczami jakoś do mnie nigdy nie przemawiało.. ale stwierdziłam ok, zrobię, spróbuję, bo jak tyle osób to zachwala to coś musi w tym być. 😉 I wiecie co? Naprawdę są dobre.. 🙂
Z poniższego przepisu wyszło mi 16 fit pralinek . 😉
No to zaczynamy. 🙂
Przygotujcie składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka)
- 6 łyżek wiórek kokosowych + wiórki do posypania kuleczek
- 2 łyżki miodu
- aromat rumowy lub migdałowy – pół małej buteleczki
- migdały
No to do dzieła:
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzątkiem – użyłam do tego sitka. W garnku gotujemy mleczko kokosowe, miód, aromat, a następnie dorzucamy kaszę jaglaną i czekamy, aż kasza wsiąknie całe mleko – mieszając łyżką co jakiś czas. Za nim wrzucicie wiórki do naszej masy, możecie jeszcze ją zblendować, ale nie jest to konieczne. Masę z wiórkami wymieszać, odstawić do ostygnięcia, a następnie wsadzić do lodówki na minimum godzinę. Po upływie godziny, wyjmujemy masę, ponownie mieszamy i robimy kuleczki, wkładamy do nich migdał (ja obrałam migdał ze „skórki” 😉 ), a na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe fit rafaello wkładamy ponownie do lodówki na minimum godzinę – ja trzymałam z 3 godziny za nim zabrałam się do kosztowania.