Ostatnim czasem niestety dołączyłam do osób z nietolerancją pokarmową.. m.in. na pszenice, kukurydze, jajka. Ciężko wyobrazić sobie pewne desery bez mąki pszennej, czy jajek, ale szukam, wyszukuje przepisów na zdrowe, bezglutenowe (ale nie wszystkie bo również mam nietolerancje na kukurydze, a ona często jest stosowana jako zamiennik mąki pszennej) desery, które przede wszystkim muszą być smaczne i wyraziste! 🙂
Bardzo zasmakowały mi babeczki owsiane z truskawkami i pasują nie tylko na deser, ale np. na drugie śniadanie. 🙂 Pychotka, musicie koniecznie spróbować! 🙂
Przygotujcie:
- 250 g płatków owsianych (zdrowsza opcja bezglutenowych), albo mąkę owsianą,
- 20 truskawek (możesz też użyć innych owoców, np. maliny),
- 2 łyżki ksylitolu/ 2 łyżki miodu / 2 łyżki syropu z agawy / 2 łyżki syropu klonowego albo innego zdrowego cukru,
- 100 ml mleka (ja użyłam mleko roślinne (ryżowe) – jest zdrowsze),
- 1 jajko (ja użyłam zamiennik przez moją nietolerancję – wywar z siemienia lnianego (1 łyżka siemienia lnianego namoczonych w 4 łyżkach wrzątku),
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być również bezglutenowy).
Z powyższych składników wyjdzie 12 babeczek. 🙂
Przygotowanie:
- Blendujemy płatki owsiane na mąkę owsianą,
- Osobno blendujemy 10 truskawek,
- Do mąki owsianej wlewamy zblendowane truskawki oraz wszystkie pozostałe składniki i całość mieszamy,
- Nasze foremki smarujemy tłuszczem, a następnie nakładamy naszą masę babeczkową,
- Pozostałe truskawki przekrawamy na 4 części i kładziemy na wierzch na nasze babeczki,
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 40 – 45 minut.
- Gotowe babeczki odkładamy do ostudzenia.
Nie dość, że zdrowe, smaczne to jeszcze szybkie w wykonaniu! 🙂
Smacznego Kochani! 🙂
Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowały. 😉