Masz ochotę na kruche ciasto z masą budyniową oraz kajmakiem? 🙂 Jeżeli tak, to idealnie, że tutaj jesteś! 🙂

Składniki

Ciasto
  • 300 g mąki pszennej / orkiszowej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru 😉
Kajmak
  • pół puszki gotowej masy kajmakowej –  opcjonalnie inny smak masy: orzech, czekolada itp.

Potrzebna również blacha, najlepiej o wymiarach 23 x 15 x 5 cm.

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wrzucamy  do miski, następnie wrzucamy posiekane nożem masło,  żółtka i zagniatamy 
  2. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 oraz 2/3 i wsadzamy do lodówki na min. 30 min
  3. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie czekamy, aż trochę ostygnie (można budyń przelać do miski i wrzucić do lodówki na np. 15 min
  4. Formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem, kolejno obsypujemy delikatnie bułką tartą
  5. Oblepiamy formę większym kawałkiem ciasta razem z bokami, w drugiej kolejności wlewamy budyń, a na koniec rozsmarowujemy warstwę kajmaku – moja rada: kajmak nałóż na budyń po łyżce w różnych miejscach i spróbuj rozsmarować go łyżką stroną wypukłą
  6. Pozostały kawałek ciasta trzemy na grubych oczkach lub rozdrabniamy w rękach i posypujemy na wierzch
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 45 minut
  8. Po upieczeniu, odkładamy nasze ciasto do ostygnięcia, a po ostygnięciu nie pozostaje nam nic innego jak podzielenie się nim z najbliższymi. 🙂

10 komentarzy

  1. Cześć!

    Ciekawy przepis – właśnie się piecze : )
    Chciałbym zapytać dlaczego nie nałożyć kajmaku na ciasto i dopiero na kajmak lać budyń? Myślę, że tak byłoby łatwiej niż próbować rozsmarować gęsty kajmak na rzadkim budyniu. Próbowałyście/próbowaliście z kajmakiem pod spodem i na to budyń? : )

    Pozdrawiam,
    Tomasz

  2. Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć czy mogła by Pani zrobić filmik gdzie pokazałaby Pani jak dobrze oblepić blachę ciastem? Pozdrawiam

  3. Witam, czy można na ciasto, przed wylaniem budyniu położyć plastry banana?

    • Gonić Marzenia Reply

      nie próbowałam nigdy robić tego ciasta z bananem, ale wydaje mi się, że cieńsze plastry banana nic tutaj nie zepsują 🙂

        • Nie dodałam banana, żeby nie ryzykować piekąc pierwszy raz. Wyszło wyśmienite, dziękuję za przepis:) Pozdrawiam!

      • Witam, czy ten przepis jest mocno zmieniony od tego, który był poprzednio? Miałam już sprawdzony tamten przepis i proporcje do naczynia na tartę:) Czy składniki i proporcje są takie same, jedynie zmieniła Pani szatę graficzną? Pozdrawiam!

        • Gonić Marzenia Reply

          Chciałam iść z duchem czasu, a wyszło, że jednak komuś przeszkodziłam tą zmianą hehe. 🙂
          Ten przepis zaktualizowałam do jednej blachy oraz po tylu latach stwierdziłam, że czas zaktualizować również zdjęcia 🙂 – wcześniej przepis był zrobiony pod jedną blachę, 2 formy do małych tatr i 6 babeczek.

          Przekazuje wcześniejsze proporcje:
          Ciasto:
          2,5 szklanki mąki
          1 kostka masła
          4 żółtka
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          0,5 szklanki cukru

          Masa budyniowa:
          2 budynie śmietankowe
          1l mleka
          cukier, jeżeli kupisz budyń bez cukru

          Kajmak

          Przepraszam za kłopot, a z drugiej strony bardzo mi miło i bardzo dziękuje, że korzysta Pani dalej z tego przepisu. 🙂
          Życzę miłych wypieków. 🙂

          • 🙂
            Dziękuję za podanie poprzednich proporcji:) Zabieram się za pieczenie:)
            Ciasto niezmiennie jest pyszne-dzieci i dorośli zajadają je ze smakiem:)
            Pozdrawiam:)

Write A Comment