Miękkie, puszyste i z mąki orkiszowej.. 🙂

Najlepszy przepis na orkiszowe naleśniki.  🙂

Składniki

  • 150 g mąka orkiszowej – użyłam jasnej mąki orkiszowej,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  • mąkę przesiać przez sitko do miski i dorzucić pozostałe składniki,
  • całość mieszać trzepaczką lub mikserem i odłożyć na ok. 15 minut,
  • patelnie rozgrzewamy i natłuszczamy delikatnie olejem – ja użyłam mniejszej patelni, aby uzyskać małe naleśniki,
  • nakładamy na patelnie nieduże porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Koniecznie spróbujcie jeszcze ciepłe. 🙂

 

orkiszowe naleśniki
orkiszowe naleśniki

omentarz

Napisz komentarz