Miękkie, puszyste i z mąki orkiszowej.. 🙂
Najlepszy przepis na orkiszowe naleśniki. 🙂
Składniki
- 150 g mąka orkiszowej – użyłam jasnej mąki orkiszowej,
- 30 g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- mąkę przesiać przez sitko do miski i dorzucić pozostałe składniki,
- całość mieszać trzepaczką lub mikserem i odłożyć na ok. 15 minut,
- patelnie rozgrzewamy i natłuszczamy delikatnie olejem – ja użyłam mniejszej patelni, aby uzyskać małe naleśniki,
- nakładamy na patelnie nieduże porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Koniecznie spróbujcie jeszcze ciepłe. 🙂
omentarz
MMM.. wygląda obłędnie!