Nie wiedziałam czego się mogę spodziewać po zrobieniu naleśników z mąki orkiszowej.. 🙂 Okazało się, że ciasto do naleśników wyszło delikatne i w smaku bardzo dobre! 🙂
Przekonaj się sam .. 🙂
Składniki
- 150 g mąka orkiszowej – użyłam jasnej mąki orkiszowej,
- 30 g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- mąkę przesiać przez sitko do miski i dorzucić pozostałe składniki,
- całość mieszać trzepaczką lub mikserem i odłożyć na ok. 15 minut,
- patelnie rozgrzewamy i natłuszczamy delikatnie olejem – ja użyłam mniejszej patelni, aby uzyskać małe naleśniki,
- nakładamy na patelnie nieduże porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Koniecznie spróbujcie jeszcze ciepłe i najlepiej z mieszanką ulubionych sezonowych owoców! 🙂
omentarz
MMM.. wygląda obłędnie!