Fajna, szybka i przyjemna przekąska na imprezy, urodziny, sylwestra, czy parapetówkę. 🙂

A przygotować trzeba:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
  • 1 mały przecier pomidorowy,
  • przyprawy (czosnek, oregano albo zioła prowansalskie),
  • ser żółty ok. 150 g,
  • dodatki: opakowanie salami, 1/3 kostki fety (możesz również dodać szynkę, pieczarki, czy oliwki),
  • jajko.

Z powyższych składników wychodzi około 17 sztuk. Przy zakupie ciasta francuskiego xxl (375 g) wyjdzie około 23 sztuki. 😉

  1. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy na nie przecier pomidorowy, dajemy przyprawy i wszystkie składniki, na które mamy ochotę – ja dodaje z przypraw czosnek i oregano, a z dodatków ser żółty, salami oraz fetę.
  2. Ciasto wraz z zawartością delikatnie zwijamy w rulonik i tniemy na kawałki około 1-2 cm.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Nasze kawałki kładziemy na blachę, na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy około 20 minut.
  4. Zarumienione pizzerinki wyjmujemy z piekarnika i czekamy chwilę, aby ostygły. Mmm.. delikatne i chrupiące. 🙂

I gotowe. 🙂

Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego

Przekąski można jeść i na ciepło i na zimno. 🙂

Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowały! 🙂

Napisz komentarz