Fajna, szybka i przyjemna przekąska na imprezy, urodziny, sylwestra, czy parapetówkę. 🙂
A przygotować trzeba:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
- 1 mały przecier pomidorowy,
- przyprawy (czosnek, oregano albo zioła prowansalskie),
- ser żółty ok. 150 g,
- dodatki: opakowanie salami, 1/3 kostki fety (możesz również dodać szynkę, pieczarki, czy oliwki),
- jajko.
Z powyższych składników wychodzi około 17 sztuk. Przy zakupie ciasta francuskiego xxl (375 g) wyjdzie około 23 sztuki. 😉
- Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy na nie przecier pomidorowy, dajemy przyprawy i wszystkie składniki, na które mamy ochotę – ja dodaje z przypraw czosnek i oregano, a z dodatków ser żółty, salami oraz fetę.
- Ciasto wraz z zawartością delikatnie zwijamy w rulonik i tniemy na kawałki około 1-2 cm.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Nasze kawałki kładziemy na blachę, na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy około 20 minut.
- Zarumienione pizzerinki wyjmujemy z piekarnika i czekamy chwilę, aby ostygły. Mmm.. delikatne i chrupiące. 🙂
I gotowe. 🙂
Przekąski można jeść i na ciepło i na zimno. 🙂
Dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowały! 🙂