Czasami mamy ochotę na coś mało standardowego, nietypowego, innego. 🙂 Szukamy nowych smaków oraz nowych pomysłów, a w zamian liczymy, że nowe przysmaki przypadną do gustu najbliższym. 🙂
Tym razem przygotowałam zapiekane przekąski z tortilli i muszę się Wam przyznać, że na ostatniej domówce zeszły jak świeże bułeczki 🙂
Specjalnie dla Was przygotowałam dwie wersje smakowe. 🙂 Musicie tego spróbować! Jestem pewna, że znajdziecie coś dla siebie. 🙂
Pierwsza Propozycja – pomidorowa tortilla z kurczakiem
Przygotujcie
- paczka tortilli (kupiłam w Lidlu – 6 placków, 370 g),
- pierś z kurczaka + sól, pieprz,
- jedna cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- 2 pomidory,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra,
- pół kostki sera.
Wykonanie
- cebulę i czosnek kroimy na małą kostkę,
- na patelni podsmażamy czosnek, cebulę, a następnie wrzucamy pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka,
- solimy, pieprzymy i całość mieszkamy, do momentu usmażenia kurczaka,
- zawartość z patelni wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na kostkę dwa pomidory, pozostałe przyprawy i wszystko mieszkamy,
- z okrągłych placków tortilli robimy jeden duży kwadrat, który następnie dzielimy na 4 małe kwadraty,
- szykujemy formę do pieczenia muffinek, smarujemy ją delikatnie tłuszczem, a następnie nakładamy po jednym kwadracie,
- tortille smarujemy delikatnie przecierem i wrzucamy nasz farsz,
- posypujemy tortille startym serem i wrzucamy do piernika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Z tych składników przygotowałam 12 przekąsek – jedna forma.
Druga propozycja – serowa tortilla z salami
Przygotujcie
- paczka tortilli – 6 placków,
- przecier pomidorowy,
- feta,
- mozzarella,
- pół kostki sera,
- 100 g salami – kupuje tradycyjne salami w Lidlu
Wykonanie
- z okrągłych placków tortilli robimy jeden duży kwadrat, który następnie dzielimy na 4 małe kwadraty,
- szykujemy formę do pieczenia muffinek, smarujemy ją delikatnie tłuszczem, a następnie nakładamy po jednym kwadracie,
- tortille smarujemy delikatnie przecierem i wrzucamy po kolei pokrojoną na małe kawałki fetę, mozzarellę, salami i starty ser x 2 – oczywiście na wierzchu ma być starty ser,
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasze przekąski przez 15 minut.
Z tych składników przygotowałam 12 przekąsek – jedna forma.
Jedna i druga wersja smakuje przepysznie! Zaskoczcie swoich znajomych nowymi przekąskami w swoim domu.
Inne przepisy na przekąski są dostępne na blogu! A dodatkowo znajdziecie mnie na facebooku oraz instagramie.
Życzę smacznego! 🙂