Czasami mamy ochotę na coś mało standardowego, nietypowego, innego. 🙂 Szukamy nowych smaków oraz nowych pomysłów, a w zamian liczymy, że nowe przysmaki przypadną do gustu najbliższym. 🙂

Tym razem przygotowałam zapiekane przekąski z tortilli i muszę się Wam przyznać, że na ostatniej domówce zeszły jak świeże bułeczki 🙂

Specjalnie dla Was przygotowałam dwie wersje smakowe. 🙂 Musicie tego spróbować! Jestem pewna, że znajdziecie coś dla siebie. 🙂

Pierwsza Propozycja – pomidorowa tortilla z kurczakiem

Przygotujcie

  • paczka tortilli (kupiłam w Lidlu – 6 placków, 370 g),
  • pierś z kurczaka + sól, pieprz,
  • jedna cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • 2 pomidory,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra,
  • pół kostki sera.

Wykonanie

  • cebulę i czosnek kroimy na małą kostkę,
  • na patelni podsmażamy czosnek, cebulę, a następnie wrzucamy pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka,
  • solimy, pieprzymy i całość mieszkamy, do momentu usmażenia kurczaka,
  • zawartość z patelni wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na kostkę dwa pomidory, pozostałe przyprawy i wszystko mieszkamy,
  • z okrągłych placków tortilli robimy jeden duży kwadrat, który następnie dzielimy na 4 małe kwadraty,
  • szykujemy formę do pieczenia muffinek, smarujemy ją delikatnie tłuszczem, a następnie nakładamy po jednym kwadracie,
  • tortille smarujemy delikatnie przecierem i wrzucamy nasz farsz,
  • posypujemy tortille startym serem i wrzucamy do piernika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Z tych składników przygotowałam 12 przekąsek – jedna forma.

Druga propozycja – serowa tortilla z salami

Przygotujcie

  • paczka tortilli – 6 placków,
  • przecier pomidorowy,
  • feta,
  • mozzarella,
  • pół kostki sera,
  • 100 g salami – kupuje tradycyjne salami w Lidlu

Wykonanie

  • z okrągłych placków tortilli robimy jeden duży kwadrat, który następnie dzielimy na 4 małe kwadraty,
  • szykujemy formę do pieczenia muffinek, smarujemy ją delikatnie tłuszczem, a następnie nakładamy po jednym kwadracie,
  • tortille smarujemy delikatnie przecierem i wrzucamy po kolei pokrojoną na małe kawałki fetę, mozzarellę, salami i starty ser x 2 – oczywiście na wierzchu ma być starty ser,
  • nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasze przekąski przez 15 minut.

Z tych składników przygotowałam 12 przekąsek – jedna forma.

Jedna i druga wersja smakuje przepysznie! Zaskoczcie swoich znajomych nowymi przekąskami w swoim domu.

Inne przepisy na przekąski są dostępne na blogu! A dodatkowo znajdziecie mnie na facebooku oraz instagramie.

Życzę smacznego! 🙂

Napisz komentarz