Croissanty dobre i na śniadanie i na podwieczorek. 🙂 Delikatne ciasto francuskie z rozkoszną mleczną czekoladą. 🙂 Dostępne są w sklepach, w piekarniach, ale wiadomo najsmaczniejsze będą zrobione w domu przez nas samych! 🙂
Ja wybrałam opcje mini croissancików, ale oczywiście wielkość jest dowolna.
- Kupiłam gotowe ciasto francuskie, przecięłam je na pół, a następnie wycięłam małe trójkąty.
- Do naszych trójkątów dodałam pół kostki mlecznej czekolady (możesz śmiało dodać całą 😉 ).
- Trójkącik z czekoladą zwijamy w rulonik (zaczynamy od większej części).
- Croissanty kładziemy na papier do pieczenia na blachę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
- Przed wrzuceniem rogalików do piekarnika pamiętaj, aby posmarować je jajkiem.
- Wrzucamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut – aż się zarumieni. 🙂
- Po upieczeniu, odstawiam na chwilę croissanty do ostygnięcia, a następnie dziele się nimi z najbliższymi. 🙂
Kochani! Szybko, łatwo i przyjemnie! 🙂
Smacznego! 🙂