Najczęściej łapiemy za gotowe tortille ze sklepu, a nawet nie zdajemy sobie sprawy ile tracimy nie robiąc swoich domowych wypieków – tańsze, mało pracochłonne, zdrowe, a co najważniejsze.. przepyszne! 🙂
Składniki
- 350 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- 160 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Z powyższych składników wyjdzie 8 tortilli.
Przygotowanie
- do miski wrzucamy mąkę – najlepiej przesiać; w kubku z ciepłą wodą rozpuszczamy sól mieszając łyżką,
- dorzucamy do mąki wodę z solą oraz olej, a następnie wyrabiamy ciasto minimum 5 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło,
- całość dzielimy na 8 części, następnie formujemy kulki i każdą po kolei rozpłaszczamy dłonią, wałkujemy do grubości maksymalnie 2 mm – tortille mogą być troszkę większe niż średnica patelni bo w trakcie podsmażania będą się kurczyć,
- tortille smażymy na suchej patelni ( nie ceramicznej ! ) średnio po pół minuty jedną stronę – dokładny czas smażenia sami wyczujecie, tortilla musi być zarumieniona, ale nie przypieczona.
Tak Kochani i to tyle.. przepyszne tortille gotowe. 🙂
Do tych wypieków będziecie wracać częściej niż Wam się wydaje 😉
Smacznego! 🙂