Najczęściej łapiemy za gotowe tortille ze sklepu, a nawet nie zdajemy sobie sprawy ile tracimy nie robiąc swoich domowych wypieków – tańsze, mało pracochłonne, zdrowe, a co najważniejsze.. przepyszne! 🙂

Składniki

  • 350 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 160 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Z powyższych składników wyjdzie 8 tortilli.

Przygotowanie

  • do miski wrzucamy mąkę – najlepiej przesiać; w kubku z ciepłą wodą rozpuszczamy sól mieszając łyżką,
  • dorzucamy do mąki wodę z solą oraz olej, a następnie wyrabiamy ciasto minimum 5 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło,
  • całość dzielimy na 8 części, następnie formujemy kulki i każdą po kolei rozpłaszczamy dłonią, wałkujemy do grubości maksymalnie 2 mm – tortille mogą być troszkę większe niż średnica patelni bo w trakcie podsmażania będą się kurczyć,
  • tortille smażymy na suchej patelni ( nie ceramicznej ! ) średnio po pół minuty jedną stronę – dokładny czas smażenia sami wyczujecie, tortilla musi być zarumieniona, ale nie przypieczona.

Tak Kochani i to tyle.. przepyszne tortille gotowe. 🙂

Do tych wypieków będziecie wracać częściej niż Wam się wydaje 😉

Smacznego! 🙂

Napisz komentarz