Quritto, czyli meksykańska przekąska – standardowo z kukurydzą, papryką, kurczakiem i serem, ale możesz dodać swoje ulubione składniki. 🙂

Najważniejsze w quritto jest dobra tortilla i tutaj zachęcam Was do zrobienia swojej, domowej tortilli (tu znajdziecie sprawdzony przepis 😉 ). Quritto z gotową, kupioną tortillą nie smakuję tak dobrze.. 😉

Składniki

  • 8 placków tortilli,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 200 g sera tartego mozzarella,
  • 200 g sera tartego carski,
  • 1 papryka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, czosnek, sól, pieprz,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

ja dodatkowo na kilku kawałków quritto dodałam salami i ser feta. 😉

Przygotowanie

  • pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i przyprawiamy (solą, pieprzem, czosnkiem i dwoma rodzajami papryki) w misce, po czym odkładamy na pół godziny,
  • w między czasie przygotowujemy składniki: kroimy paprykę na małe kawałki, odsączamy kukurydze, trzemy sery,
  • nagrzewamy patelnie z olejem rzepakowym, a następnie smażymy kurczaka – nie za długo, aby nie był suchy,
  • nagrzewamy drugą patelnię (zwykła lub grillowa bez oleju), umieszczamy jednego placka tortilli i na jednej połówce nakładamy składniki: ser mozzarella, ser carski, kurczak, papryka, kukurydza i drugą warstwę sera mozzarella i sera carskiego, a drugą połówką tortilli przykrywamy składniki – składamy na pół. W między czasie quritto przyciskamy co jakiś czas packą, a po około minucie (do zarumienia się tortilli i rozpuszczenia sera) przerzucamy całość na drugą stronę i wykonujemy tą samą czynność,
  • całość przerzucamy na talerz, kroimy na małe trójkąciki i gotowe. 🙂

Quritto najlepiej smakuje podane na ciepło i polane ulubionym sosem – na zdjęciu sos pomidorowy. 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowało! 😉

Napisz komentarz