Quritto, czyli meksykańska przekąska – standardowo z kukurydzą, papryką, kurczakiem i serem, ale możesz dodać swoje ulubione składniki. 🙂
Najważniejsze w quritto jest dobra tortilla i tutaj zachęcam Was do zrobienia swojej, domowej tortilli (tu znajdziecie sprawdzony przepis 😉 ). Quritto z gotową, kupioną tortillą nie smakuję tak dobrze.. 😉
Składniki
- 8 placków tortilli,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 200 g sera tartego mozzarella,
- 200 g sera tartego carski,
- 1 papryka,
- pół puszki kukurydzy,
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, czosnek, sól, pieprz,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
ja dodatkowo na kilku kawałków quritto dodałam salami i ser feta. 😉
Przygotowanie
- pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i przyprawiamy (solą, pieprzem, czosnkiem i dwoma rodzajami papryki) w misce, po czym odkładamy na pół godziny,
- w między czasie przygotowujemy składniki: kroimy paprykę na małe kawałki, odsączamy kukurydze, trzemy sery,
- nagrzewamy patelnie z olejem rzepakowym, a następnie smażymy kurczaka – nie za długo, aby nie był suchy,
- nagrzewamy drugą patelnię (zwykła lub grillowa bez oleju), umieszczamy jednego placka tortilli i na jednej połówce nakładamy składniki: ser mozzarella, ser carski, kurczak, papryka, kukurydza i drugą warstwę sera mozzarella i sera carskiego, a drugą połówką tortilli przykrywamy składniki – składamy na pół. W między czasie quritto przyciskamy co jakiś czas packą, a po około minucie (do zarumienia się tortilli i rozpuszczenia sera) przerzucamy całość na drugą stronę i wykonujemy tą samą czynność,
- całość przerzucamy na talerz, kroimy na małe trójkąciki i gotowe. 🙂
Quritto najlepiej smakuje podane na ciepło i polane ulubionym sosem – na zdjęciu sos pomidorowy. 🙂
Dajcie znać jak Wam smakowało! 😉