Po intensywnym wysiłku ważne jest, aby organizm się zregenerował, dlatego trzeba pamiętać o dostarczeniu węglowodanów do 30 minut po treningu. Zamiast kupnych batonów, proponuję Ci zrobić swoje, domowe! 🙂
Składniki dla 5 batonów:
- garstka płatków owsianych,
- garstka płatków jaglanych,
- garstka orzechów nerkowca,
- garstka migdałów,
- garstka siemia lnianego,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki masła orzechowego.
Wykonanie:
- Do garnka wrzucamy miód oraz masło orzechowe, gotujemy na małym ogniu.
- Suche produkty mieszamy – możesz je zblendować, ale nie musisz (ja zblendowałam).
- Suche produkty wrzucamy do garnka i mieszamy z miodem i masłem orzechowym.
- Całość przerzucamy do naszej formy i wyrównujemy masę.
- Kolejno wrzucamy do lodówki na 2-3 godziny, a następnie kroimy na kawałki.
Szybko, przyjemnie i zdrowo! 🙂
P.S. Dla uzupełnienia odpowiedniej ilości węglowodanów po treningu, wystarczy jeden batonik! 🙂