Szparagi – sezonowe szaleństwo, zdrowe, pyszne i uwielbiane przez wiele osób. 🙂 Możesz je ugotować, podsmażyć, zrobić na parzę, albo upiec – moja ulubiona opcja. 🙂
Jak przygotować szparagi?
- w pierwszej kolejności dokładnie myjemy szparagi pod bieżącą zimną wodą -> następnie je osusz,
- dolne twarde końcówki odłamujemy, a następnie obieramy ze skórki, ale nie od początku czubka, tylko od około 5 cm od czubka,
- piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i przygotowujemy naczynie żaroodporne,
- do naczynia wrzucamy szparagi (możesz piec na papierze do pieczenia), dodajemy sól, pieprz i skrapiamy oliwą z oliwek,
- wrzucamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut – czas pieczenia zależy od piekarnika,
- szparagi, aby były dobrze zrobione muszą być zarumienione, nie spalone czubki oraz widelec musi w nie lekko wchodzić. 😉
- gotowe szparagi podaj np. z pieczonymi ziemniakami, z jajkiem sadzonym, bądź jako dodatek do kotleta i innych obiadowych smakołyków. 🙂
Zachęcam do jedzenia jak najwięcej sezonowych warzyw! 🙂 Samo zdrowie! 🙂
Smacznego Kochani! 🙂 Dajcie znać jak Wam smakowało. 🙂