Do zrobienia spodu świątecznego mazurka użyłam blachy do tarty z IKEA o średnicy 32 cm.
Tym razem wersja bezglutenowa. 🙂
Składniki
- 250 g mąki bezglutenowej (użyłam ok. 160 g mąki ryżowej, ok. 45 g mąki ziemniaczanej, ok. 45 g mąki z amarantusa),
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 200 g masła + mały kawałek masła do natłuszczenia blachy,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- wszystkie składniki gnieciemy do uzyskania jednolitej masy, następnie tworzymy kulę, zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 1 godzinę,
- piekarnik nagrzewamy 180 stopni z termoobiegiem,
- w tym czasie formę do mazurka natłuszczamy masłem, rozgniatamy ciasto i nakłuwamy widelcem,
- spód pieczemy przez 20 minut – aż się zarumieni,
- wyjmujemy z piekarnika i po ostudzenia ozdabiamy naszego mazurka ulubionymi dodatkami.
Szybko, przyjemnie.. i smacznie. 🙂
Udanych wypieków świątecznych życzę. 🙂