Do zrobienia spodu świątecznego mazurka użyłam blachy do tarty z IKEA o średnicy 32 cm.

Tym razem wersja bezglutenowa. 🙂

Składniki

  • 250 g mąki bezglutenowej (użyłam ok. 160 g mąki ryżowej, ok. 45 g mąki ziemniaczanej, ok. 45 g mąki z amarantusa),
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 200 g masła + mały kawałek masła do natłuszczenia blachy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  • wszystkie składniki gnieciemy do uzyskania jednolitej masy, następnie tworzymy kulę, zawijamy folią spożywczą  i odkładamy do lodówki na min. 1 godzinę,
  • piekarnik nagrzewamy 180 stopni z termoobiegiem,
  • w tym czasie formę do mazurka natłuszczamy masłem, rozgniatamy ciasto i nakłuwamy widelcem,
  • spód pieczemy przez 20 minut – aż się zarumieni,
  • wyjmujemy z piekarnika i po ostudzenia ozdabiamy naszego mazurka ulubionymi dodatkami.

Szybko, przyjemnie.. i smacznie. 🙂

Udanych wypieków świątecznych życzę. 🙂

Napisz komentarz