Babka piaskowa – zdecydowanie jeden z przysmaków, który widnieje na naszych Wielkanocnych stołach. 🙂 W tym roku zamiast jednej dużej babki, zrobiłam kilka małych babeczek. 🙂 Babeczki są smaczne, kruche i idealnie pasują do koszyczka Wielkanocnego. 😉
Zapraszam do wspólnych wypieków. 🙂
Dla 7 małych babeczek przygotowałam:
- 10 dag margaryny (może być również masło),
- 1 duże jajko,
- 1/3 szklanki cukru (użyłam drobnego cukru),
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 ml aromatu waniliowego (pół buteleczki),
- cukier puder do posypania naszych babeczek.
Zaczynamy od rozpuszczenia margaryny (polecam kąpiel wodną), następnie czekamy, aż się ostudzi. W osobnej misce wrzucamy jajko z cukrem i ucieramy, aż do momentu powstania kremu. Do tego dorzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – mieszamy co uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy aromat – mieszamy i na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę – i oczywiście mieszamy. 😉
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Foremki smarujemy margaryną/masłem i posypujemy je mąką. Ciasto nakładamy do foremek, na 3/4 ich wysokości.
Pieczemy 20 minut. 😉
Aby upewnić się, że nasze babeczki piaskowe są już gotowe, nakłuwamy je wykałaczką – jeżeli wykałaczka jest sucha to możemy śmiało wyjąć nasze wypieki z piekarnika, jeżeli na wykałaczce zostaje mokre ciasto, trzeba piec jeszcze babeczki ok. 5 minut i ponownie nakłuć wykałaczką, aby sprawdzić czy są gotowe. 🙂
Po ostudzeniu piaskowych babeczek, posypujemy je cukrem pudrem i nie zostaje nam nic innego, niż skosztowanie z najbliższymi naszych wypieków! 🙂
Poniżej propozycja zapakowania naszych babeczek do koszyczka Wielkanocnego oraz małego prezentu dla najbliższych – wystarczy drobiazg, aby zobaczyć uśmiech drugiej osoby. 🙂
A może masz ochotę na inny rodzaj babeczek?
Co powiesz o babeczkach jogurtowych? 🙂 Przepis znajdziecie tutaj. 😉
omentarze
Muszę je upiec:-)
Przecudownie wyglądają!