Ta zupa rozgrzeje Ciebie maksymalnie nawet w najchłodniejsze zimowe dni i wieczory! 🙂 Tak, tak idealna na tą porę roku, ale nie tylko! 🙂 

Dodatkowo wykonanie nie zabiera dużo czasu, a jestem pewna, że najbliżsi będą zachwyceni takimi nowości w Twojej kuchni! 🙂

To co, próbujemy? 🙂

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu przygotowanego wcześniej
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryczka chilli, bądź ostra, kurkuma, imbir,
  • dodatkowo do dekoracji: 1 mała papryczka chilli, śmietana/gęsty jogurt naturalny, natka pietruszki, przyprawy: słodka + ostra papryka, kilka ząbków kukurydzy

Wykonanie

  • kukurydzę wrzucamy do garnka i dusimy na maśle przed ok. 10 minut – mieszając co jakiś czas,
  • do garnka dolewamy przygotowany wcześniej bulion i całość gotujemy na średnim ogniu,
  • w między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka,
  • przyprawiamy zupę: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki imbiru – posmakuj całość i ewentualnie dopraw, jakby czegoś Ci zabrakło 😉 ,
  • całość gotujemy przez 20 -30 minut – do zmięknięcia ziemniaków i kukurydzy,
  • następnie całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy i gotowe. 🙂

Wlej zupę do miski i udekoruj ją swoimi ulubionymi dodatkami.

Ja udekorowałam zupę łyżką gęstego jogurtu naturalnego, szczyptą słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, kilkoma pokrojonymi plasterkami papryczki chilli i natką pietruszki. 🙂

Idealnie do dekoracji pasowałyby również kilka ziarenek kukurydzy, ale niestety zabrakło mi.. 😉

Smacznego!

Macie ochotę na inne kremowe zupy? 😉 Zapraszam na bloga. 🙂

Napisz komentarz