Ta zupa rozgrzeje Ciebie maksymalnie nawet w najchłodniejsze zimowe dni i wieczory! 🙂 Tak, tak idealna na tą porę roku, ale nie tylko! 🙂
Dodatkowo wykonanie nie zabiera dużo czasu, a jestem pewna, że najbliżsi będą zachwyceni takimi nowości w Twojej kuchni! 🙂
To co, próbujemy? 🙂
Składniki
- 3 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 3 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu przygotowanego wcześniej
- 2-3 łyżki masła
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryczka chilli, bądź ostra, kurkuma, imbir,
- dodatkowo do dekoracji: 1 mała papryczka chilli, śmietana/gęsty jogurt naturalny, natka pietruszki, przyprawy: słodka + ostra papryka, kilka ząbków kukurydzy
Wykonanie
- kukurydzę wrzucamy do garnka i dusimy na maśle przed ok. 10 minut – mieszając co jakiś czas,
- do garnka dolewamy przygotowany wcześniej bulion i całość gotujemy na średnim ogniu,
- w między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka,
- przyprawiamy zupę: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki imbiru – posmakuj całość i ewentualnie dopraw, jakby czegoś Ci zabrakło 😉 ,
- całość gotujemy przez 20 -30 minut – do zmięknięcia ziemniaków i kukurydzy,
- następnie całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy i gotowe. 🙂
Wlej zupę do miski i udekoruj ją swoimi ulubionymi dodatkami.
Ja udekorowałam zupę łyżką gęstego jogurtu naturalnego, szczyptą słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, kilkoma pokrojonymi plasterkami papryczki chilli i natką pietruszki. 🙂
Idealnie do dekoracji pasowałyby również kilka ziarenek kukurydzy, ale niestety zabrakło mi.. 😉
Smacznego!
Macie ochotę na inne kremowe zupy? 😉 Zapraszam na bloga. 🙂