O to moja propozycja na zbliżający się tłusty czwartek 🙂 Murzynek Mojej Mamy ! 🙂

Musisz przygotować (na jedną blachę murzynka):

  • 1 masło (może być margaryna, wg mnie lepiej smakuje z masłem ;))
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • blachę
  • papier do pieczenia

No i polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

No to zaczynamy 🙂 Wrzucasz kostkę masła, 0,5 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru oraz 3-4 łyżki kakao do garnuszka i gotujesz na małym ogniu – czekasz, aż zawartość się rozpuści, a następnie ostudzi (ja wsadzam na jakieś 15-20 minut do lodówki garnek z zawartością). Po ostudzeniu dodajesz do garnka 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka i na koniec wcześniej ubite 4 białka – mieszasz do jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzewasz do 180 stopni, blaszkę okładasz papierem do pieczenia i wlewasz zawartość garnuszka. Piec około 40 minut. Ja przed zbliżającym się końcem czasu pieczenia, nakłuwam ciasto wykałaczką, aby upewnić się, czy jest na pewno dobrze wypieczone – jeżeli nic nie zostaje na wykałaczce, oznacza, że jest dobrze wypieczone 🙂

Cały urok jest dla mnie w tedy, kiedy jeszcze polejesz murzynka polewą. Do garnuszka wrzucasz 2 łyżki masła, 3 łyżki, mleka, 2 łyżki kakao oraz 0,5 szklanki cukru. Czekasz, aż zrobi się jednolita konsystencja, cały czas mieszając, a następnie polewasz ciacho 🙂 Polewą również może być rozpuszczona czekolada z odrobiną mleka.

Pamiętaj:

  1. jeżeli polewa wyszła Ci za gęsta – dodaj odrobinę mleka;
  2. jeżeli polewa wyszła Ci za rzadka – dodaj odrobinę masła.

Moja propozycja: Za nim polejesz polewę na murzynka, nakłuj wykałaczką wiele małych dziurek na cieście. Odrobiny polewy poleje się w głąb murzynka. Daje to fajny posmak 🙂

DSC_0663

DSC_0666

DSC_0681

Murzynek jest dobry na każdą okazję 🙂 tłusty czwartek jest tylko pretekstem 😉

Napisz komentarz