Szybko, przyjemnie, a przede wszystkim smacznie! Uwielbiam zupy krem, a Ty? 🙂
Zapraszam Was dzisiaj na zupę krem z kalafiora.. mmm palce lizać. 🙂
Składniki:
- 1 litr bulionu,
- 1 kalafior (może być również mrożony),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek (może być również olej rzepakowy, czy olej kokosowy itp.).
Przygotowanie:
- Bulion przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, następnie obcinamy różyczki kalafiora (jeżeli korzystasz z mrożonego kalafiora, wyjmij z zamrażarki) i wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Zupę solimy i pieprzymy.
- W tym czasie rozgrzewamy patelnie, wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek – czosnek i cebulę pokroiłam w kostkę.
- Po zeszkleniu, cebulę i czosnek wrzucamy do naszej zupy i gotujemy dalej na małym ogniu – najlepiej pod przykryciem.
- Po około 30 min, gdy warzywa zmiękną, zupę rozdrabniamy blenderem, aż powstanie gęsty krem.
- Próbujemy i ewentualnie jeszcze dodajemy trochę soli i pieprzu.
Moja propozycja podania to delikatnie polana oliwa z oliwek, prażona cebula oraz natka pietruszki. 🙂
Wygląda i smakuje przepysznie! Idealny pomysł na rodzinny obiad. 🙂
Smacznego Kochani!