Szybko, przyjemnie, a przede wszystkim smacznie! Uwielbiam zupy krem, a Ty? 🙂

Zapraszam Was dzisiaj na zupę krem z kalafiora.. mmm palce lizać. 🙂

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 1 kalafior (może być również mrożony),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek (może być również olej rzepakowy, czy olej kokosowy itp.).

Przygotowanie:

  1. Bulion przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, następnie obcinamy różyczki kalafiora (jeżeli korzystasz z mrożonego kalafiora, wyjmij z zamrażarki) i wrzucamy do gotującego się bulionu.
  3. Zupę solimy i pieprzymy.
  4. W tym czasie rozgrzewamy patelnie, wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek – czosnek i cebulę pokroiłam w kostkę.
  5. Po zeszkleniu, cebulę i czosnek wrzucamy do naszej zupy i gotujemy dalej na małym ogniu – najlepiej pod przykryciem.
  6. Po około 30 min, gdy warzywa zmiękną, zupę rozdrabniamy blenderem, aż powstanie gęsty krem.
  7. Próbujemy i ewentualnie jeszcze dodajemy trochę soli i pieprzu.

Moja propozycja podania to delikatnie polana oliwa z oliwek, prażona cebula oraz natka pietruszki. 🙂

Wygląda i smakuje przepysznie! Idealny pomysł na rodzinny obiad. 🙂

Smacznego Kochani!

Zupa krem z kalafiora Gonić Marzenia

Zupa krem z kalafiora Gonić Marzenia

Napisz komentarz