Trzeba przyznać, że lody o smaku whisky to nie lody, o których myśli się na co dzień, ale to jeden z takich wyrazistych smaków, które zostają w naszej głowie na długo. 😉

Mimo, że na co dzień nie pije alkoholu, to uwielbiam lody z dodatkiem alkoholu i jednym z nim są właśnie lody o smaku whisky.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 60 ml whisky
  • 3 żółtka
  • 60 g brązowego cukru

Przygotowanie

  • mleko wraz połową cukru podgrzewamy w garnku i mieszając co jakiś czas czekamy do momentu rozpuszczenia się cukru, następnie odstawiamy z palnika,
  • kolejno w misce ubijamy żółtka z drugą połową cukru na puszystą masę,
  • masę z żółtek powoli wlewamy do ciepłego mleka cały czas mieszając trzepaczką i ponownie gotujemy na średnim ogniu,
  • całość gotujemy do momentu zgęstnienia masy i odkładamy do częściowego ostudzenia,
  • jak masa będzie lekko ciepła dodajemy śmietankę i whisky i ponownie całość mieszamy,
  • masę lodową przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki, po 1,5 godziny mieszamy lodową masę, a następnie czekamy do pełnego stężenia i gotowe. 🙂

A razem z lodami polecam Wam bardzo jako dodatek sos karmelowy. Połączenie lodów wraz z sosem powala na łopatki. 😀

omentarze

Odpowiedz do Katarzyna Cancel Reply