Małe babeczki jogurtowe, to kolejna propozycja na słodkie przysmaki na Wielkanocny stół oraz Wielkanocny koszyczek! Babeczki są mokre, puszyste, wykonuje się je bardzo szybko, a przede wszystkim są przepyszne. 🙂

Do 9 małych babeczek przygotowałam:

  • 40 g margaryny (może być też masło),
  • 70 g jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru (użyłam drobnego cukru),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • białko, cytryna, cukier puder do zrobienia lukru.

Jogurt naturalny mieszamy z wcześniej rozpuszczoną margaryną (polecam margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać chwilę, aż się ostudzi). Dodajemy jajko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. 🙂

Piekarnik nastawiamy do 170 stopni z termoobiegiem.

Nasze foremki smarujemy margaryną (może być również masłem) i posypujemy je mąką. Nasze ciasto nakładamy do foremek do 3/4 ich wielkości.

Pieczemy 20 minut. Przed wyjęciem naszych babeczek, pamiętajcie, aby sprawdzić je wykałaczką, czy są już dobre.

Po ostudzeniu, czas na dekorację! Ja oblałam babeczki dwoma rodzajami lukru. 🙂

  1. lukier z cytryny i cukru pudru, daje nam lekki kwaskowaty posmak i ma delikatny kolor.
  2. lukier z białka, cytryny i cukru pudru, daje nam wyrazisty kolor i słodszy posmak.

Dla większego urozmaicenia naszych babeczek jogurtowych, możesz posypać na lukier różne dodatki, np. skórki cytryny, czy pomarańczy, posypki, bądź inne dekoracje cukrowe.

Jeżeli nie przepadasz za lukrem, możesz użyć cukru pudru, albo polewy, np. o smaku czekolady mlecznej.

babeczki jogurtowe

Pamiętajcie, że taki rodzaj babeczek poza wsadzeniem do Wielkanocnego koszyczka, może być również formą podarunku – drobiazgu dla bliskich. 🙂

babeczki wielkanocne

A może macie ochotę na tradycyjną babkę piaskową? 🙂

Albo zrobić dwa rodzaje babeczek? 🙂

Zapraszam po przepis. 🙂

Wielkanoc tuż, tuż! 🙂

omentarz

Odpowiedz do Ilka Cancel Reply