Sezon na dynie trwa w najlepsze.. dużo próbuje, dużo testuje i smakuje. 🙂 Tym razem postawiłam na pieczoną dynie z ziołami. Taka forma dyni to dobra przekąska w ciągu dnia, jak i dodatek do Twojego obiadu. 🙂
Lubicie dynie? Może nie macie pomysłu do czego ją użyć? Dajcie znać, chętnie podpowiem Wam gdzie jeszcze w kuchennych daniach można jej użyć. 😉
A tymczasem wracamy do naszej pieczonej dynie w ziołach. 🙂
Przygotujcie:
- 0,5 kg dyni,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
- dynie obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejszą kostkę,
- w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem,
- dynie wrzucamy do naczynia żaroodpornego (ja tradycyjnie wrzuciłam dodatkowo na papier do pieczenia 😉 ), polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami,
- całość mieszamy i wrzucamy do piekarnika na 40 minut – po 20 minut przemieszaj dynie w naczyniu. 😉
Chwila, moment i gotowe! 🙂
To co nabraliście ochotę na pieczoną dyni w ziołach? 🙂
Kochani.. korzystajmy z sezonowych warzyw ile się da! 🙂