Pierś z kurczaka można robić na różne sposoby.. gotowana, na parze, smażona no i moja ulubiona forma pieczona w piekarniku. 🙂 Odpowiednie przyrządzenie pieczonego mięsa gwarantuje wyrazisty smak, a dodatkowo mięso jest bardzo soczyste i kruche. Samo wykonanie nie jest pracochłonne, za to najwięcej czasu zajmuję nam oczekiwanie na nasze obiadowe wypieki 🙂
Przedstawiam Wam moją propozycję na pieczone mięso z piersi z kurczaka. 🙂
Przygotujcie:
- pierś z kurczaka,
- ulubione przyprawy: papryka, sól, pieprz, czosnek, oregano,
- 60 g masła,
- 100 ml – 200 ml bulionu warzywnego albo rosół.
Przyrządzenie:
- Pierś z kurczaka dokładniej umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem. Pierś pozostaw w całości.
- Mięso przyprawiamy z każdej strony i odstawiamy na pół godziny, aby się trochę przegryzło.
- W naczyniu żaroodpornym kładziemy naszą pierś, w małych kawałkach z każdej strony dorzucamy masło i wlewamy bulion – ale tak, aby przyprawy się nam nie spłukały. 😉 Wystarczy polać do 1 cm bulionu, dzięki temu bulion będzie parował, a nasze mięso nie będzie suche.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem, wrzucamy nasze mięso i pieczemy 1 godzinę. Dodatkowo co 20 minut polewamy nasze mięso sokami puszczonymi z naczynia żaroodpornego.
- Po upływie godziny dla pewności wsadzam widelec, albo wykałaczkę do piersi z kurczaka, jeżeli gładko wchodzi i wychodzi to znak, że mięso mamy gotowe, jeżeli nie to jeszcze pieczemy przez 5-10 minut.
Pieczona pierś z kurczaka idealnie pasuje do sałatek, obiadów, a nawet do domowych kanapek “ala subway”. 😉
A Ty co wybierasz? 🙂 Jak podasz swoją pieczoną pierś z kurczaka? 🙂
Kochani, życzę smacznego..! 🙂
omentarze
Często robię pieczone mięso. Kurczak robi się bardzo szybko. To tym bardziej mi to odpowiada. Twój przepis jest zbliżony do mojego
Skorzystam, bo z patelni wychodzi mi soczyste, z piekarnika gorzej.